Ana SayfaGüncelABD ‘kaygılıydı’: Erdoğan, S-400 füzeleri için Rusya’yla imzaların atıldığını açıkladı

ABD ‘kaygılıydı’: Erdoğan, S-400 füzeleri için Rusya’yla imzaların atıldığını açıkladı

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’dan S-400 füzelerinin satın alımı için imzaların atıldığını açıkladı, kararın ‘gerilime neden olmayacağını’ savundu. İmzalar atılmadan önce konuya ilişkin konuşan ABD Genelkurmay Başkanı, ‘haberler doğru olsa kaygı verici olurdu, ancak doğru değil’ demişti.

Bugün gerçekleştirilen AKP Grup Toplantısı’nda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’dan S-400 füzelerinin alınması için imzaların atıldığını açıkladı.

NATO’nun ve özellikle ABD’nin karşı çıktığı kararın ardından Erdoğan, füzelerin satın alımının ‘gerilime neden olmayacağını’ savundu:

S-400’ler neden gerilme neden olsun? Bir ülke kendi güvenliğine yönelik en ideal arayışı yapmak durumundadır.

Erdoğan, Rusya ile imzaların atıldığını açıkladığı konuşmasının devamında şöyle konuştu:

Biz yıllardır ABD ile bu tür şeylerde istediğimizi yapamıyorsak arayış içinde olmak durumundayız. Ve bunlar arayışın bir ürünüdür. İşte NATO. Yıllardır NATO ülkesi olan Yunanistan S-300’leri kullanıyor. Neden rahatsız oluyorlar?

İmza öncesi ABD’den açıklama: Kaygı verici olurdu

Türkiye’nin Rusya ile S-400 ileri teknoloji hava savunma sistemi satın alma anlaşmasına yönelik çıkan haberlere ilişkin ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’dan bir açıklama gelmişti.

‘Haberler doğru olsa kaygı verici olurdu’ diyen Orgeneral Dunford şöyle konuşmuştu:

Bu yönde yapılan haberler doğru değil. Türkiye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almadı. Bunu yapmış olsalardı, bu durum kaygı verici olurdu ancak yapmadılar.

Çin’in kazandığı ihale iptal edilmişti

Türkiye 2015’te, Çin’in kazandığı bir uzun menzilli füze ihalesini iptal etmişti.

Türkiye tarihinin en büyük savunma ihalesii olan 3 milyar 400 milyon dolar tutarındaki bu anlaşmasına dair ABD ile diğer NATO üyesi ülkeler kaygılarını dile getirmişti.

Türkiye daha sonra kendi füze sistemini geliştirmeyi düşündüğünü açıklamış fakat sonra Rusya’dan S-400 füzeleri alımı konusu gündeme gelmişti.

Previous post
Microsoft kararını geri çekti: Paint kaldırılmıyor
Next post
Queer İsyan ve Özgürlük Ordusu: Rakka'da IŞİD'e karşı savaşan LGBTİ'ler