Ana SayfaGüncelABD: Keyfi tutuklamalar konusunda endişeliyiz, gazeteciler serbest bırakılmalı

ABD: Keyfi tutuklamalar konusunda endişeliyiz, gazeteciler serbest bırakılmalı

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye’de 1 yılını dolduran OHAL’de keyfi tutuklamalar yapıldığını söyledi. Tutuklu gazetecilerin durumuna da değinen Nauert, “Gazetecileri serbest bırakma konusunda Türk hükümetini teşvik etmeye devam ediyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, günlük basın toplantısında bir gazetecinin sorusu sırasında Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

1 yılını dolduran OHAL’de keyfi tutuklamalar yapıldığını belirten Nauert, “ABD, hükümeti eleştirenlere yönelik yaygın tutuklama ve yargılama öncesi hapsetmeler konusunda hâlâ ciddi şekilde endişeli. Gazetecileri serbest bırakma konusunda Türk hükümetini teşvik etmeye devam ediyoruz” dedi.

Neuert’in konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

İfade özgürlüğü, adil yargılama garantisi, yargı bağımsızlığı ve diğer temel insan haklarına saygı duyma ve garanti altına alma; aynı zamanda hükümetin OHAL’i altında keyfi şekilde tutulduklarına inandığımız gazetecileri ve diğerlerini serbest bırakma konusunda Türk hükümetini teşvik etmeye devam ediyoruz.

Cumhuriyet gazetesi davasına da değinen Nauert, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile telefonla görüştüğünü söyledi ve Baas’ın daha önce Cumhuriyet gazetesine gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatarak bu ziyaretin “endişelerinin seviyesini gösterdiğini” belirtti.