Ana SayfaGüncelABD uyardı: İdlib Türkiye’nin yanı başında ve El Kaide orada barınıyor

ABD uyardı: İdlib Türkiye’nin yanı başında ve El Kaide orada barınıyor

HABER MERKEZİ – İdlib’in Türkiye’nin yanı başında bir El Kaide alanına döndüğünü söyleyen ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, “Zevahiri’nin yardımcısı oraya paraşütle mi indi?” diye sordu.

ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Washington’da Ortadoğu Enstitüsü’nün düzenlediği  bir panelde, Türkiye’ye İdlib üzerinden uyarıda bulundu.

İdlib için “Şu anda orası Türkiye sınırının yanı başında bir El Kaide barınma alanı” diyen McGurk, “Bunu Türklerle görüşeceğiz” uyarısını dile getirdi.

McGurk, “Bazı IŞİD bölgelerinde sınırı nasıl kapattıysak ve kimsenin geçmemesini sağladıysak, bunu İdlib’de de yapmayı düşünebiliriz” diye konuştu.

“Zevahiri’nin yardımcısı oraya paraşütle mi indi?” diye soran McGurk, şunları söyledi:

İdlib bölgesi 11 Eylül saldırılarından bu yana El Kaide’nin en büyük barınma alanı haline geldi. Bu çok ciddi bir sorun, bir süredir devam eden bir sorun.

Buradaki El Kaide varlığına çok odaklanmış durumdayız, İdlib’e giden El Kaide liderleri çoğu zaman oradan çıkamıyor. Ama şu soruyu sormamız gerekiyor? El Kaide lideri Ayman el Zevahiri’nin yardımcısı İdlib’e niçin ve nasıl gidebiliyor? Bu neden oluyor? Oraya nasıl ulaşabiliyorlar? Paraşütçü askerler değiller.

Dolayısıyla Amerika’nın bu konuyla başa çıkmak için Suriye’nin bazı bölgelerinde ne yaptığından söz etmeyeceğim, ama bazı ortaklarımızın on binlerce silah gönderme ve yabancı savaşçılar bu bölgeye girerken yüzlerini başka tarafa çevirme yaklaşımı en iyi yaklaşım olmayabilir ve El Kaide bundan çok yararlandı.

Şu anda orası Türkiye sınırının yanı başında bir El Kaide barınma alanı. Dolayısıyla bu konuyu elbette Türklerle görüşeceğiz. Bazı IŞİD bölgelerinde sınırı nasıl kapattıysak ve kimsenin geçmemesini sağladıysak, bunu İdlib’de de yapmayı düşünebiliriz. Çünkü bu IŞİD’den farklı bir sorun ama büyük bir sorun ve terörle mücadele hedefinde çok odaklanmamız gereken bir mesele