Ana SayfaGüncel‘Adli kontrol’le serbest bırakılan 4 hak savunucusu hakkında yakalama kararı iddiası

‘Adli kontrol’le serbest bırakılan 4 hak savunucusu hakkında yakalama kararı iddiası

HABER MERKEZİ – Büyükada’da gözaltına alınan ve ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakılan dört insan hakları savunucusu hakkında yakalama kararı çıkartıldığı öne sürüldü. Avukat Meriç Eyüboğlu ise “Avukatlar olarak bize bilgi verilmiyor, iddiaları biz de gazetelerden okuyoruz” dedi.

Büyükada’da Temmuz ayının başlarında gözaltına alınan ve 13 gün sonra mahkemeye çıkarılarak ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakılan dört insan hakları savunucusu hakkında yakalama kararı çıkartıldığı iddia edildi.

Sabah gazetesinden Dilek Yaman’ın haberinde serbest bırakılan hak savunucuları Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün hakkında ‘yakalama kararı’ çıkarıldığı öne sürüldü.

Hak savunucularının avukatları ise kendilerine böyle bir bilgi gelmediğini söyledi.

bianet’e konuşan avukat Meriç Eyüboğlu, “Avukatlar olarak bize bilgi verilmiyor, iddiaları biz de gazetelerden okuyoruz” dedi.

Eyüboğlu, şunları ifade etti:

Bugün zaten adliyedeydik. Savcı yakalama kararı çıkartılmasını talep etti. 11. Sulh Ceza Mahkemesi’nden saat 16.45’e kadar bu yönde bir karar çıkmadı. Mesai zaten 17.00’da sona eriyor. Yakalama kararı çıktığına dair iddiaları, biz de avukatlar olarak gazetelerden okuyoruz.

Ne olmuştu?

Çeşitli insan hakları kuruluşlarından temsilciler, insan hakları savunuculuğu çalışmalarını daha güvenilir, sağlıklı, güvenli ve etkin hale getirmek için bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak üzere 2 Temmuz 2017 Pazar günü beş günlük bir çalışma için İstanbul Büyükada’da bir araya gelmişti.

5 Temmuz Çarşamba günü, sabah saat 10 sularında bir ihbar olduğu iddiasıyla hak savunucularının toplantısına polis tarafından baskın yapılmış ve çalışmaya katılan insan hakları savunucuları Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeyhmus Özbekli, Peter Steudtner, Nejat Taştan, İlknur Üstün gözaltına alınmıştı.

10 insan hakları savunucusu yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmışlardı.

Hak savuncularından İdil Eser, Ali Ghavari, Peter Steudtner, Veli Acu, Günal Kurşun ve Özlem Dalkıran tutuklanmıştı.

Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün’ün ise “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

  Aralarında İdil Eser'in de bulunduğu 6 hak savunucusu tutuklandı
Previous post
Almanya'yı 'kınayan' Erdoğan: Bizim yargımız daha bağımsız
Next post
Mescid-i Aksa protestoları: Üç Filistinli yaşamını yitirdi, 140'ın üzerinde yaralı var