Ana SayfaGüncelAf Örgütü: Türkiye bu temelsiz soruşturmaya son vermek yerine, absürtlük çıtasını yükseltiyor

Af Örgütü: Türkiye bu temelsiz soruşturmaya son vermek yerine, absürtlük çıtasını yükseltiyor

HABER MERKEZİ – Haklarında yeniden yakalama çıkarılan dört insan hakları savunucusundan ikisinin tekrar gözaltına alınmasının ardından bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen, “Türkiye yetkilileri absürtlük çıtasını yükseltiyor” sözleriyle duruma tepki gösterdi.

İstanbul Büyükada’da gözaltına alındıktan 13 gün sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından altı insan hakları savunucusu tutuklanırken, dördü ise ‘adli kontrol’ şartı ile serbest bırakılmıştı.

Serbest bırakılan dört insan hakları savunucusu hakkında yakama kararı çıkarılırken, Nalan Erkem ile İlknur Üstün gözaltına alındı.

Uluslar Arası Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen ise yaptığı yazılı bir açıklama ile duruma tepki gösterdi.

Dalhuisen “Bu acımasız ve geriye doğru adımla Türkiye, giderek sivil toplum aktivistlerinin herhangi bir ayrım gözetilmeksizin hapse atıldığı, hukuk devletine yabancı bir ülke haline geldiğini gözler önüne serdi” dedi.

Dört insan hakları savunucusundan Nalan Erkem’in dün gece İstanbul’daki evinde, İlknur Üstün’ün ise Ankara’daki evinde gözaltına alındığını belirten Dalhuisen, şöyle devam etti:

12 gün boyunca parmaklıklar ardında kaldıktan sonra aynı çileyi yeniden yaşamak zorunda bırakılıyorlar. Bu temelsiz soruşturmaya son vermek yerine, Türkiye yetkilileri absürtlük çıtasını yükseltiyor. Bu dört insan hakları savunucusu aynı soruşturmada adları geçen aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü’nün de bulunduğu diğer altı insan hakları savunucusu gibi cezaevine sevk edilecek.

Haklarında yakalama kararı çıkarılan dört insan hakları savunucusunun isimleri şu şekilde: İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi), Nejat Taştan (Eşit Haklar için İzleme Derneği) ve Nalan Erkem (Yurttaşlar Derneği).