Ana SayfaGüncelAİHM tutuklu HDP’lilerin dosyasını acil koduyla işleme koydu

AİHM tutuklu HDP’lilerin dosyasını acil koduyla işleme koydu

HABER MERKEZİ – AİHM, tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 12 HDP’linin başvuru dosyalarını ‘acil kodu’ ile işleme koydu. Mahkeme Türkiye’den HDP’lilerin tutukluluğuna ilişkin savunma istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 12 HDP’linin dosyaları için yapılan başvurularını kabul ederek Türkiye’den yanıtlaması talebi ile sorular gönderdi.

Deutsche Welle Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre mahkemenin yanıtlanması talebi ile gönderdiği sorular arasında, geçici tutukluluk kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) itiraz aşamasının, özellikle de AYM’nin bu itiraza yanıt vermekte gecikmesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun olup olmadığı konusu bulunuyor.

4 Kasım’da gözaltına alınıp tutuklanan HDP’liler adına Mart ve Nisan aylarında AİHM’e başvurular yapılmıştı. Başvurularda mahkemenin kendi içtüzüğünün 41’inci maddesi gereğince dosyaları ‘öncelikli dosya’ olarak ele alarak ‘ivedilikle incelenmesi’ talep edilmişti.

AİHM’e yapılan başvurular arasında tutuklandıktan sonra tahliye edilen ve hastanede yatarken hakkında tekrar yakalama kararı çıkarılarak tutuklanan HDP Milletvekili İdris Baluken için de ihtiyati tedbir talebi de bulunuyordu.

Ankara hükümetinin bu yıl sonundan önce AİHM’e savunmasını sunması bekleniyor.

HDP’nin 11 vekili tutuklu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin eski eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve HDP Siirt Milletvekili Besime Konca tutuklu bulunuyor.