Ana SayfaGüncelAli İsmail Korkmaz’ın 4’üncü ölüm yıl dönümü

Ali İsmail Korkmaz’ın 4’üncü ölüm yıl dönümü

HABER MERKEZİ – 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, dört yıl önce bugün Gezi direnişi sırasında Eskişehir’de polis ve esnaf tarafından dövülerek öldürüldü. Korkmaz, doğum yeri olan Antakya’da düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılacak.

Gezi direnişi sırasında Eskişehir’de polis ve esnaf tarafından dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, dört yıl önce bugün hayatını kaybetmişti.

Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünün 4’üncü yıldönümü dolayısıyla doğum yeri olan Antakya’da Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Anma etkinliği saat 18.00’de Ekinci Mezarlığı’ndaki Korkmaz’ın mezarı ziyaret edilerek başlayacak.

Saat 20.00’de ise Sümerler Amfi Tiyatro’da gerçekleşecek katılımın ücretsiz olduğu anma etkinliğinde Jehan Barbur, Grup Abdal ve ALİKEV Müzik Topluluğu sahne alacak.

Ayrıca Ali İsmail’in yeğeni Tuana ve Sanatorium Müzik ve Bale Akademisi öğrencileri bir bale gösterisi yapacak.

Ali İsmail Korkmaz

Ali İsmail Korkmaz 1994 yılında Hatay’da dünyaya geldi. İlk öğrenimini Ekinci Nevzat Ceylan İlköğretim Okulu’nda tamamladıktan sonra Antakya Hüseyin Özbuğday Lisesi’nde orta öğrenimine başladı.

Lise öğrencisiyken “Toplum İçin Gençlik” hareketini başlatarak arkadaşlarıyla birlikte çeşitli projelere imza attı.

Liseden mezun olup Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünü kazanan Ali İsmail Korkmaz, üniversitede birinci sınıf öğrencisiyken Eskişehir’de yapılan Gezi Direnişi eylemlerine katıldı.

3 Haziran günü Gezi Parkı’na destek için Eskişehir’de yapılan yürüyüşe katıldı. Polisin gaz bombaları ile saldırması üzerine kaçtığında ise sivil giyimli eli sopalı kişilerin saldırısına uğradı.

Saldırı sonrası gittiği Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde “ifadeni ver öyle gel” yanıtını aldı. Ertesi sabah yinelenen cevap üzerine karakol karakol dolaşarak ifade veren Korkmaz, ifade sonrası gittiği Eskişehir Devlet Hastanesi’nden “beyin kanaması” teşhisiyle Osmangazi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.

Burada ameliyata alınan Korkmaz’ın 4 Haziran’dan itibaren bilinci kapalıydı, 10 Temmuz 2013’te hayatını kaybetti.

Dava süreci

1’i polis 5’i tutuklu 8 kişi hakkında kasten adam öldürmek ve bu suçu kolaylaştırmaktan 10-15 yıl hapis ve ömür boyu hapis istemiyle Eskişehir’de açılan dava güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye nakledilmişti. İlk duruşma 3 Şubat’ta gerçekleşti.

Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu sanık ile üç tutuksuz polisin yargılanıyordu.

Sanıklardan tutuklu polis Mevlüt Saldoğan ”suç kastıyla kasten insan öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanıyordu.

Diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar ile tutuksuz polisler Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut hakkında da “öldürmeye iştirak” suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

21 Ocak 2015’te görülen karar duruşmasında polis sanık Mevlüt Saldoğan’a 13 yıl hapis, polis Yalçın Akbulut’a 12 yıl hapis cezası verildi. Tutuksuz polis sanıklardan Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin beraat etti.

İtiraz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay, Ebubekir Harlar’a verilen hapis cezasını az bulurken beraat eden polis memuru Hüseyin Engin’in ise cezalandırılmasını istedi. Diğer sanıklar yönünden ise karar onandı.

Yeniden yapılan yargılamada mahkeme, beraat eden tutuksuz polis sanık Hüseyin Engin için altı ay hapis cezası verdi. Kamu görevlisi olduğundan cezayı dokuz aya çıkardı ve takdiri indirimle 7 ay 15 güne düştü. Hüküm ertelendi.

Tutuklu kaldığı süre göz önünde tutularak beraat eden Ebubekir Harlar için indirimle altı yıl sekiz ay hapis cezasına karar verdi.