Ana SayfaGüncelAlmanya basını: Türkiye tutukladığı Almanları ‘rehine’ olarak kullanıyor, Erdoğan ‘takas’ önerdi

Almanya basını: Türkiye tutukladığı Almanları ‘rehine’ olarak kullanıyor, Erdoğan ‘takas’ önerdi

HABER MERKEZİ – Hak savunucularının tutuklanmasıyla Türkiye-Almanya ilişkilerinde yeni bir gerilim baş gösterirken, ülke basınında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel’in Almanya’ya iltica eden iki eski generalle takas edilmesini önerdiği iddia ediliyor.

Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan altı hak savunucusu arasında yer alan Almanyalı insan hakları aktivisti Peter Steudtner’in tutuklanması, son dönemde İncirlik ve Konya’daki üsler ve gazeteci Deniz Yücel’in tutukluluğu nedeniyle kriz halinde olan Almanya ile Türkiye ilişkilerinde yeni bir gerginliğe yol açmış durumda.

Konu Almanya’daki basının da gündeminin başını çekiyor.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild’e göre ise Türkiye tutukladığı Almanları ‘rehine’ olarak kullanılıyor.

Gazetenin Alman diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberde, Türkiye hükümetinin tutuklu Almanları rehine olarak kullandığı kanaatinin Berlin’de hakim olduğunu belirtiyor.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndaki adının açıklanmasını istemeyen kaynaklara atfen yayınlanan haberde “Ankara yönetiminin bu şekilde, 2016’daki darbe girişiminden sonra Almanya’ya iltica eden Türk vatandaşlarının iadesini sağlamaya çalıştığı” kaydediliyor.

Bild gazetesinin haberinde, “Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Almanya hükümetine birkaç hafta önce üstü kapalı olarak Alman muhabir Deniz Yücel’in serbest bırakılması karşılığında Türkiye’den kaçan iki eski generalin iade edilmesini önerdiği” iddia ediliyor.

Ancak Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın böyle bir pazarlığın söz konusu olamayacağı yanıtını verdiği aktarıldıyor.