Ana SayfaGüncelAlmanya İncirlik’in ardından Konya’dan da çekilmeyi tartışıyor

Almanya İncirlik’in ardından Konya’dan da çekilmeyi tartışıyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Konya’daki NATO üssü için Alman milletvekillerine verilen ziyaret iznini iptal etmesinin ardından Almanya’da ‘Konya üssünden çıkma tartışmaları’ gündeme geldi.

Türkiye’nin Alman milletvekillerinin Konya’daki NATO üssünde bulunan Alman askeri birliklerini ziyaret iznini iptal etmişti.

Bu durum Almanya’daki siyasiler arasında Konya Üssü’nden çıkma tartışmalarını başlattı.

Almanya Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen “Ziyaret yoksa, Konya da yok” derken, Yeşiller Partisi’nin savunma politikaları sözcüsü Agnieszka Brugger de “Erdoğan’ın böyle bir provokasyonuna ne federal hükümet ne de NATO izin verebilir” diye konuştu.

Hristiyan Birlik partilerinin dış politika sözcüsü Jürgen Hardt ve savunma politikaları sözcüsü Henning Otte ise Alman askerlerinin Konya’dan çekilmesinin ‘dar görüşlü ve tehlikeli’ bir adım olacağı görüşünde.

Hardt ve Henning, Alman askerlerinin Konya’da ikili bir misyon değil, IŞİD ile mücadele kapsamında yürütülen bir NATO misyonu olduğuna dikkat çekerek Konya’daki durumun, Alman askerlerinin çekilmeye başladığı İncirlik Üssü’nden farklı olduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Alman vekillerin İncirlik yerine Konya’daki NATO üssünü ziyaret edebileceğini söylemişti.

Ancak Almanya Federal Savunma Komisyonu’nda bulunan vekillerine Adana’daki İncirlik Üssü’nü ziyaretine onay verilmemesinin ardından, Almanya da birliklerini üsten çekme kararı almıştı.

Türkiye, 14 Temmuz’da Alman milletvekillerinin Konya’daki askeri üste bulunan Alman askerlerini ziyaret iznini iptal etmişti.

Ziyaret izninin iptali kararına gerekçe olarak ‘ikili ilişkilerin şu anki durumu’ gösterilmişti.