Ana SayfaGüncelAlmanya tepkili: Türkiye’ye ödenen AB yardımları durdurulabilir

Almanya tepkili: Türkiye’ye ödenen AB yardımları durdurulabilir

HABER MERKEZİ – Almanya, tutuklanan altı hak savunucusu arasında bulunan Peter Steudtner’in tutukluluğuna tepkili. Almanya hükümet sözcüsü, Türkiye’ye ödenen Avrupa Birliği yardımlarının durdurulabileceğini açıkladı.

Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan altı hak savunucusu arasında yer alan Almanyalı insan hakları aktivisti Peter Steudtner’in tutuklanması, son dönemde İncirlik ve Konya’daki üsler nedeniyle kriz halinde olan Almanya ile Türkiye ilişkilerinde yeni bir gerginliğe yol açtı

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın konuyla ilgili istişarelerde bulunmak üzere Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılırken, yeni bir gelişme daha yaşandı.

Türkiye’ye ödenen Avrupa Birliği yardımları durdurulabilir

DW Türkçe’deki habere göre Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert yaptığı basın toplantısında Türkiye’ye yardımların gözden geçirilmesini gündeme getirdi.

Seibert “Son gelişmeler ışığında yardımların gözden geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Seibert’in Aavrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye ‘mülteci akınlarını’ durdurması karşılığında ödemeyi taahhüt ettiği 3 milyar euroluk yardıma atıfta bulunduğu bildirildi.

Seibert ayrıca son dönemde Türkiye ile sivil ve basın özgürlükleri konusunda konuşmak için sürekli bir neden olduğunu belirtti.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in de konu nedeniyle tatilini yarıda keserek Berlin’e döndüğünü bildirildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer Alman hükümetinin “son derece net” ifadelerinin Türkiye hükümetine “hiçbir yanlış anlaşmaya mahal vermeyecek şekilde” ve “dolaylı yollara başvurmadan” iletilmesi gerektiğine dikkat çekmişti.

Ne olmuştu?

Büyükada’da hak savunucularının güvenliği konulu bir çalışma toplantısı yapan aktivistlerden Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Yurttaşlık Derneği üyesi Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Veli Acu ile Günal Kurşun, İsveçli eğitmen Ali Gharavi ve Alman danışman Peter Steudtner, 13 gün süren gözaltı sürecinden sonra dün çıkarıldıkları mahkeme tarafından “terör örgütüne yardım etmek” suçlamasıyla tutuklanmıştı.