Ana SayfaÇeviriAlmanya’daki zirve öncesi ‘iklim değişikliği’ raporu: G20 ülkeleri iki yüzlü

Almanya’daki zirve öncesi ‘iklim değişikliği’ raporu: G20 ülkeleri iki yüzlü

HABER MERKEZİ – 7-8 Haziran’da gerçekleşecek olan G20 zirvesi öncesinde yapılan hazırlık toplantılarında ‘mensup ülkelerin yenilenebilir enerji için fosil yakıtlara sağladığının sadece dörtte biri kamu fonu sağladığına’ ilişkin rapor yayınlandı. Raporu hazırlayan kuruluşlardan Sierra’nın sözcüsüne göre ‘G20 ülkeleri iki yüzlü davranıyor’.

İki gün sonra başlayacak olan G20 zirvesi öncesi ‘iklim değişikliği’ raporu hazırlandı.

Hamburg’da gerçekleşen hazırlık toplantısında yayınlanan rapora göre, G20 ülkeleri fosil yakıtlar için yenilenebilir enerjiye harcadığının dört katından fazla fon sağlıyor.

Raportörler, G20 ülkelerini ABD başkanı Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından G-20 ülkelerini ‘ikiyüzlü davranmak’la suçluyor.

Raporu hazırlayan kuruluşlardan Sierra’nın sözcüsü Nicole Ghio konu ile ilgili şunları söyledi:

G20 ülkeleri Paris Anlaşması’nı imzaladığında, iklim değişikliğinin tahrip edici etkilerini azaltmak için karbon emilimini minimuma indirmek için söz verdiler. Fakat biliyoruz ki, bu ülkeler iki yüzlü davranıyor. Temiz enerji kaynakları ulaşılabilirken kamu fonlarının fosil yakıtlara harcanması vicdansızca. Yenilenebilir enerji küresel anlamda herkes için çok daha efektif ve sağlıklı.

Yine raporu hazırlayan başka bir kuruluş olan Dünyanın Dostları’ndan Kate DeAngelis ise şunları söyledi:

G20 ülkeleri güya iklimle ilgili konuşuyor, gerçekçi olmadıklarını biliyoruz. Herkes kendisini yenilenebilir enerji kullandığı konusunda överken, gelişmiş ülkelerde kirli fosil yakıt projelerine giden milyar dolarları görüyoruz.

Fosil yakıt kullanımı karbon emilimini arttırıyor

Devletler tarafından verilen krediler ve garantilerden oluşan kamu fonları sayesinde fosil yakıt tesisleri (kömür, petrol ve gaz) daha ucuza kurulabiliyor ve karbon emilimi hızını arttırıyor.

Fakat bilim insanlarına göre küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutabilmek için, fosil yakıtların toprak altında kalması ve temiz enerjiye yatırım yapılması çok daha güvenli.

G20 ülkelerinin yenilenebilir enerji fonları

Sivil toplum örgütleri koalisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, G20 ülkeleri 2013 ve 2015 arasında fosil yakıt projelerine 71.8 milyar dolar kamu fonu sağlarken yenilenebilir enerji için sadece 18.7 milyar dolar sağladı.

2009’da G20 fosil yakıt yatırımlarının azalarak bitirileceğini ve 2050’ye kadar sera gazı salınımının yüzde 10 azaltılacağını belirtmişti.

IMF verilerinden çıkarsama ile dakikada 10 milyon dolar oynayan fosil yakıt sektörü, ‘ülkelerin kolay vazgeçebileceği’ bir yöntem gibi görünmüyor.

Örneğin G20 ülkelerinden Rusya ve Arjantin, yeşil enerjiye sıfır kaynak ayırırken fosil yakıtlar için milyar dolarlar harcadı.

Japonya 16.5 milyar dolarla en büyük  yenilenebilir enerji payının sahibi oldu.

Çin fosil yakıtlar için 13.5 milyar dolar harcarken yeşil enerji için sadece 85 milyon dolar harcadı.

Almanya’da bu oran 3.5 milyar dolara 2.4 milyar dolarken Britanya’da ise 972 milyon dolara 172 milyon dolar.

Merkel: İklim değişikliği ana gündem olmalı

7-8 Temmuz tarihleri arasında Hamburg’da düzenlenecek olan G20 Zirvesi için Almanya Başbakanı Angela Merkel ise ‘iklim değişikliğinin gündemin en ön maddelerinden biri’ olacağını belirtmişti:

ABS Paris İklim Anlaşması’ndan çekildiğine göre, artık bu anlaşmayı başarılı kılmak için daha çok çalışmalıyız. Herkes iklim değişikliği kadar göz önünde ve bilimsel bir gerçekliği kabul edene kadar bekleyemeyiz, hemen harekete geçmeliyiz.


Karınca Dış Haberler