Ana SayfaGüncelAlmanya’dan Türkiye’ye: Çok sabırlı olduk, bu politikaların sonuçsuz kalmayacağı bilinmeli

Almanya’dan Türkiye’ye: Çok sabırlı olduk, bu politikaların sonuçsuz kalmayacağı bilinmeli

HABER MERKEZİ – Aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu 6 hak savunucusunun tutuklanmasına Almanya’dan tepkiler gelmeye devam ediyor. “Türkiye’ye çok sabır gösterdik” diyen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, tutuklamanın “önceden planlanmış” olduğunu söyledi. Gabriel, vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat uyarısında güncelleme yapıldığını vurgulayarak, “Almanya’dan Türkiye’ye giden herkes için bundan sonra risk olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu 6 hak savunucusunun tutuklanmasın ardından Türkiye ile Almanya arasında başlayan yeni kriz karşılıklı açıklamalarla büyüyor.

Almanya’dan ilk açıklama Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert’den gelmişti. Seibert “Son gelişmeler ışığında yardımların gözden geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz” demişti.

Bu açıklamaya yanıtı ise Dışişleri Bakanlığı vermişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Almanya’dan yapılan açıklamaların “kabul edilmesinin mümkün olmadığı” belirtilerek, Almanya “yargıya müdahale etmekle” suçlanmıştı.

Gabriel’den sert açıklama

Son açıklama ise tutuklamaların ardından tatilini yarıda keserek ülkesine dönen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’den geldi.

Konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Gabriel, tutuklamaların “önceden planlanmış” olduğunu söyledi ve “Türkiye’ye karşı çok sabırlı olduk. Bu her zaman kolay değildi. Türkiye, ülkesindeki hukuksal düzeni tersine çevirmek istiyor” dedi.

Gabriel, vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat uyarısında güncelleme yapıldığını da vurguladı. Gabriel, “Almanya’dan Türkiye’ye giden herkes için riskler var” dedi.

Alman Bakan, kredi garantilerinin de gözden geçirilmesi gibi önlemler alacaklarını açıkladı.

Gabriel’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘Türkiye’ye karşı çok sabırlı olduk’

Alman aktivistin yakalanması çok önceden planlanmış. Bugüne kadar hep Türkiye ile bir gerilimden kaçındık, diyalog yanlısı olduk. Türkiye’ye karşı çok sabırlı olduk. Bu her zaman kolay değildi. Türkiye, ülkesindeki hukuksal düzeni tersine  çevirmek istiyor. Alman aktivistlerin Türkiye’de tutuklanmasıyla muhalifler susturulmak isteniyor. Türkiye politikasında artık yeni bir yönelime ihtiyaç var. Ankara’da kim bunlardan sorumluysa, bu politikaların sonuçsuz kalmayacağı bilinmelidir.

Seyahat uyarısı

Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin AB üyelik durumunu ortaklarımızda masaya yatıracağız. Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısı yapmayı da görmezden gelemeyiz.

Özel sebepler ya da iş sebepleri ile Türkiye’ye seyahat eden vatandaşlar daha temkinli olmalı ve kısa süreliğine gitmiş olsalar dahi Alman konsolosluklarına ve elçiliklerine kayıt yaptırmalıdır. Dışişleri Bakanlığı Alman vatandaşların tutuklanması konusunda her zaman zamanında bilgilendirilmiyor, konsolosluğun sağladığı hizmetleri de garanti edemiyoruz.

Bu durumda Gümrük Birliği’ni genişletme konusunu görüşmeyi de hayal edemiyorum. Alman hükümeti yeni adımlar atmayı düşünüyor. Yaptığım açıklamaların hepsi Başbakan Merkel tarafından da onaylandı. Almanya’dan Türkiye’ye giden herkes için bundan sonra risk olduğunu söyleyebilirim.

‘Türkiye’de yatırım yapan şirketlere güvence vermeyebiliriz’

Gelecekte Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz ama tango iki kişiliktir. Alman hükümeti, Türkiye’de yatırım yapan şirketlere güvence vermeye nasıl devam edebilir bilmiyorum. Türkiye sadece Avrupa değerlerinden değil NATO değerlerinden de uzaklaşıyor.