Ana SayfaGüncelAnayasa Komisyonu’nda İç Tüzük değişikliği görüşmesi : ‘Teklifle getirilmek istenilen düzen faşizmdir’

Anayasa Komisyonu’nda İç Tüzük değişikliği görüşmesi : ‘Teklifle getirilmek istenilen düzen faşizmdir’

HABER MERKEZİ –  İç Tüzük değişikliği teklifinin görüşüldüğü Meclis Anayasa Komisyonu’nda konuşan HDP’li Mithat Sancar, “Muhalefetin sesini kısan, sayısal çoğunluğa bağlı bir düzen kurmak daha çok çatışma ve gerilim üretir” dedi.  Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’a söz hakkı vermeden teklifin geneli üzerindeki görüşmelere geçilmesi için oylama yapması üzerine tartışma çıktı.

AKP ve MHP’nin sunduğu Meclis İç Tüzüğü’nde yapılması planlanan değişiklik Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşülüyor.

Yemin etmeyen milletvekillerinin bu sıfatından doğan haklarından yararlanmasını engellenmesi ve ‘Ermeni soykırımı’, ‘Kürdistan’, ‘Kürt illeri’ gibi ifadeler kullanan milletvekillerine idari para cezası uygulanabilmesinin önünü açacak, grup önerisi sunan partilerin milletvekillerin konuşma süresini kısıtlayacak olan değişikliğe CHP ve HDP milletvekilleri muhalefet ediyor.

Görüşmelerde CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’tan söz istedi.

Şentop’un teklifin geneli üzerindeki görüşmelere geçilmesi için oylama yapması üzerine Engin Altay ve diğer CHP’li milletvekilleri ayağa kalkarak ‘Burayı sizin babanızın çiftliği gibi yönetemezsiniz’ demesi üzerine tartışma çıktı.

Görüşmelerde konuşan HDP Mardin Milletvekili ve komisyon üyesi Mithat Sancar ise teklife ilişkin “Muhalefetin sesini kısan, sayısal çoğunluğa bağlı bir düzen kurmak daha çok çatışma ve gerilim üretir” dedi.

Sancar şöyle konuştu:

Önümüzde bir teklif var ve bu teklifin ilk imzacıları bununla Meclis’i güçlendirmek istediklerini söylüyorlar ama gerekçesine bakıldığında hızlı ve verimli bir yasama faaliyeti olduğunu belirtiliyor. Yasama faaliyeti parlamentoların olmazsa olmaz işlevidir. Bir parlamento yasama faaliyeti olmadan parlamento olmaz. Yasama yetkisi yoksa o kurduğunuz Meclis’e evrensel anlamda parlamento demek mümkün değil. Tabi iki temel işlevi de vardır; biri demokratik temsil ikincisi de denetim. Bunlardan birini zayıflattığınız takdirde parlamentoyu demokratik bir organ olmaktan çıkarırsınız. Parlamentolar otoriter ülkelerde de var. Onlarda da yasama faaliyeti yürütülüyor ama eksik olan demokratik temsil ve denetimdir. Parlamentosu olmayan neredeyse ülke yok ama hepsi demokratik parlamento mu? Bir ülkede parlamentonun demokratik bir sistemin organı olması için temsil ve denetim fonksiyonlarını da etkili bir şekilde yerine getirmelidir.

Bu teklifin 14, 15 ve 16’ıncı maddeleriyle getirilmek istenen düzenin adı faşizmdir. Teklifi alın önünüze ve okuyun; seçim beyannamelerine çoğulculuğu, farklılıkların eşit haklarla yaşamasını koymuş bir parti teklikle önümüze geldi.