Ana SayfaGüncelAP Türkiye ile müzakereleri dondurma raporunu kabul etti

AP Türkiye ile müzakereleri dondurma raporunu kabul etti

HABER MERKEZİ –Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu geniş bir oy çokluğuyla kabul etti. Böylece ilk defa bir AB kurumu müzakerelerin resmen askıya alınması için çağrı yapmış oldu. Avrupa basını AP’nin tavsiyesinin 12 insan hakları savunucusunun gözaltına alınmasının ertesi günü onaylandığına dikkat çekti. Ankara ise tavsiyeye “Raporu kabul etmiyoruz. Yok hükmündedir. Aynen iade edilecektir” sözleriyle tepki gösterdi.

Avrupa Parlamentosu’nda dün görüşülen müzakerelerin askıya alınmasını öneren Türkiye Raporu bugün oylanarak kabul edildi.

AP Türkiye Raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından kaleme alınan raporda müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapılıyordu.

Raporda ayrıca Türkiye’de 16 Nisan’daki referandumla kabul edilen anayasa değişikliğinin Kopenhag Kriterleri’ne aykırı olduğu belirtiliyordu.

Yine, darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında alınan önlemlerin temel özgürlüklerin korunması ve birçok vatandaş üzerinde “büyük çaplı, uzun vadeli, orantısız ve olumsuz etki yarattığı” görüşü not ediliyordu.

Ayrıca metinde, Türkiye vatandaşları için Schengen alanında vize serbestisinin “Türkiye’nin terörle mücadele yasalarında temel hak ve özgürlükleri güvence altına alıcı revizyona gitmediği sürece mümkün olamayacağı” belirtiliyordu.

Bir ilk

Söz konusu rapor, Avrupa Birliği’ne tavsiye niteliği taşıyor.

Böylece ilk defa bir AB kurumu, müzakere yürüten bir ülkeyle müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapmış oldu.

Avrupa basını: Hak savunucularının gözaltına alınışının ertesinde donduruldu

Deutsche Welle, AP’nin ilişkileri dondurma tavsiyesinin Uluslararası Af Örgütü Türkiye Sorumlusunun da aralarında bulunduğu 12 insan hakları aktivistinin gözaltına alınmasının ertesi gününde olduğuna dikkat çekti.

  Bilgi verilmiyor, gerekçe bilinmiyor, 'tesadüfen' öğrenildi: 12 insan hakları savunucusu gözaltında

BBC, Türkiye hükümetinin darbe girişimi sonrasında izlediği politika dolayısıyla AP’nin ilişkileri dondurma tavsiyesinde bulunduğunu vurguladı.

Reuters ise muhalefet partilerinin ve insan hakları örgütleri gibi Avrupa Parlamentosu’nun da referandum sonrasında endişelerinin artmasının bu tavsiyeyi tetiklediğini belirtti.

Haberde, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkilerini genişletmek üzere düzenlenen referandum sonrasında gelen değişimlerin AP’ye göre ‘demokrasi için geri adım olduğuna’ ve ülkeyi ‘tek adam rejimine’ götürdüğüne değinildi.

Oylama öncesi Ankara’dan tepki vardı

Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerine yönelik oylama öncesi AB Bakanı Ömer Çelik, “Bunlar sağlıklı teklifler değil. Katılım müzakerelerini keselim gibi çağrılar gelmesi, yanlıştır” sözleriyle tepkisini dile getirmişti.

Çelik, “Tarihe kötü bir karar olarak geçecektir. AP’den beklenen demokrasisi saldırıya uğramış bir ülke ile güçlü bir dayanışma içinde olmaktır” demişti.

Çelik açıklamasında ayrıca “Şöyle bir şey söz konusu değil. Türkiye ile AB arasında katılım müzakereleri olmasın, onun yerine ‘terör, göç ya da diğer alanlarda güçlü bir iş birliği’ şeklindeki tekliflerin hepsini elimizin tersiyle itiyoruz” şeklinde konuşmuştu.

Çelik: Karar yok hükmündedir

AB Bakanı Çelik, AP’nin tavsiyesinin kabul edilmesinin ardından da basın toplantısında karara ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Raporu kabul etmiyoruz. Yok hükmündedir. Aynen iade edilecektir” diyen Çelik, AP’nin “Türkiye’yi anlamakta uzak davrandığını” savundu. Çelik’in açıklamalarından satır başları şöyle:

Rapor bizim için yok hükmündedir.

İşbirliğinden uzak bir sabotaj raporu. Bu nedenle AP raporunu, son iki senedir olduğu gibi geçersiz yok hükmünde kabul ediyoruz. bu tek taraflı ermeni anlatılarına, başka ülkelerin siyasi değerlendirmelerine yer vermesi, vizyonsuzluk belgesi olduğunun açık tanımıdır.

Bu rapordan faydalanabileceğimiz rapor olmaktan çıkmıştır. Bu sene 1915 olaylarıyla ilgili atıf raporda yer alıyor. Bu da bunun objektif bir belge vasfını tamamen kaybettiğinin göstergesidir.

Bir kere 16 Nisan referandumu yüzde 86’lık bir katılımla açık şeffaf bir süreçle ve halkın bunu kabul etmesiyle gerçekleşmiş bir referandumdur. Dolayısıyla siz halkın kabul ettiği teklifi uygularsanız, biz müzakereleri askıya alıyoruz çağırısı yapması demokratik bir tutum da değildir.

Yıldırım: Parlamentolar zaman zaman böyle kararlar alabilir

AKP Grup Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım’dan ise raporun kabulüne şu tepki geldi:

Bu rapor bizim için hükümsüzdür. Tam üyelik sürecinin yeniden canlandırılmasına yönelik bir aylık bir yol haritası benimsedik. Hem Avrupa’da hem Türkiye’de devam ediyor. Yapılacak işlerin listesini hazırladık. 25 Temmuz’da detaylı olarak görüşülecek. Parlamentolar zaman zaman böyle kararlar alabilir. O kararlar konjonktürel olarak alınan kararlardır. Bizim ise önemsediğimiz konu AB yönetim iradesinin, liderlerinin, üst yönetiminin iradesidir. Orada oluşacak irade bizim için bağlayıcıdır ve biz de ona göre irademizi gösteririz. AB kafa karışıklığından vazgeçsin.


Gazete Karınca