Ana SayfaDünyaArabuluculuğu Türkiye değil Mısır yaptı: Suriye’deki ilk ‘güvenli bölge’de ateşkes ilanı

Arabuluculuğu Türkiye değil Mısır yaptı: Suriye’deki ilk ‘güvenli bölge’de ateşkes ilanı

HABER MERKEZİ – Rusya, Suriye’deki ‘ılımlı muhalifler’ ile ilk kez ‘güvenli bölge’ için Doğu Guta’da anlaşma imzalandığını duyurdu. Rusya’nın açıklamasının ardından Suriye de bölgede ateşkes ilan etti. Öte yandan ‘güvenli bölge’ için arabuluculuğu ise bu kez Türkiye ile diplomatik kriz yaşayan Mısır yaptı. Daha önceki ‘güvenli bölge’ müzakereleri başarısız olmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde geçerli olacak ‘gerilimi azaltma anlaşması’nın imzalandığını duyurdu.

Mısır’ın başkenti Kahire’de imzalanan anlaşma ile çatışmasızlık bölgesinin sınırları ve kontrol edecek güçlerin yerleri belirlendi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında “Bu belgelerle gerilimi azaltma bölgesinin sınırları, konuşlanma bölgeleri ayrıca insani yardımda kullanılacak rotalar ve siviller için güvenli geçiş belirlendi” dendi.

Anlaşmanın Astana müzakerelerindeki gelişmeler çerçevesinde Suriyeli ‘ılımlı muhaliflerle’ Mısır tarafının arabuluculuğu ile yapılan görüşmelerin ardından geldiği de belirtildi.

Suriye’den ateşkes ilanı

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasının ardından ise Suriye ordusu, Doğu Guta’da ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Suriye resmi haber ajansı SANA, ateşkesin yerel saatle 12.00’de devreye girdiğini açıkladı.

SANA, Suriye ordusunun bölgede herhangi bir ateşkes ihlaline yanıt verme hakkını da saklı tuttuğunu belirtti.

Türkiye’ye alternatif arabulucu: Mısır

7 Temmuz’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya, Ürdün ve ABD’den uzmanların Suriye’nin güneybatı bölgelerinde gerilimi azaltma bölgeleri kurulması hakkında memorandum imzaladığını duyurmuştu.

Mısır ise Türkiye ile diplomatik kriz yaşadığı bir dönemde alternatif bir arabulucu olarak sürece dahil olmuştu.

Söz konusu ateşkes ise 9 Temmuz’da yürürlüğe girmişti.

Rusya, İran ve Türkiye Suriye’deki ateşkesin garantörü durumunda. 3 ülke Suriye’de 4 güvenli bölge kurulması konusunda 6 Mayıs’ta memorandum imzalamıştı.

Doğu Guta

Başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta, Suriye rejiminin en sık hedef aldığı muhalif kalelerinden biriydi. Bölge, 21 Ağustos 2013’teki kimyasal saldırıyla vurulmuş, yüzlerce sivil yaşamını yitirmişti.

BM gözlemcileri saldırının Suriye ordusunun elindeki sarin gazı taşıyan roketler kullanılarak yapıldığını duyurmuş, Rusya ise bunun muhaliflerin yanıltma amaçlı bir operasyonu olduğunu öne sürmüştü.