Ana SayfaDünya‘Artık yenilmez değil’: Adı yolsuzlukla anılan Japonya Başbakanı’nın iktidarı tehlikede

‘Artık yenilmez değil’: Adı yolsuzlukla anılan Japonya Başbakanı’nın iktidarı tehlikede

HABER MERKEZİ – Ülkesi Japonya’da ‘yenilmez’ olarak görülen Başbakan Şinzo Abe’nin halktan aldığı destek adının karıştığı yolsuzluklardan ötürü düşüş içerisinde. Analistlere göre destek oranı yüzde 20’lere gerileyen Abe için sorulacak soru ‘Abe’nin gelecek seçimleri kazanıp kazanmaması’ değil, ‘Abe’nin yenilgiyi ne zaman kabul edeceği’.

Dört sene önce kazandığı genel seçimlerin ardından ‘yenilmez’ olarak görülen Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin popülaritesi, adının içinde geçtiği yolsuzlukların ardından analistlere göre tekrar yukarı çekilemeyecek kadar düştü.

Gelecek yıl Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) lideri olarak seçimlere girmesi beklenen Abe için LDP, parti içi kurallarında değişikliğe giderek üç dönem boyunca aynı kişinin partinin başında kalmasına olanak sağlamıştı.

Ancak Abe’nin kendisiyle ilişkilendirilen Moritomo Gakuen ve Maliye Bakanlığı arasında indirimli arazi satışının yapıldığının ortaya çıkarılması ve yakın arkadaşı olan Kotaro Kake’nin başında olduğu özel üniversitenin veterinerlik departmanına onay verilmiş olması anketlerde Abe’ye olan desteğin giderek düşmesine neden olarak gösterilen yolsuzluklar göze çarpıyor.

Temple Üniversitesi’nden Profesör Michael Thomas Cucek ise, Başbakan’ın artık ‘yenilmez’ olmadığını şöyle açıklıyor:

Artık yenilmez değil ve yenilmez olmamasının nedeni partisine değil, arkadaşlarına hizmet etmiş olması.

Suçlamaları reddeden Abe’ye verilen destek, Mainichi gazetesi tarafından düzenlenen ankete göre 10 puan düşerek yüzde 26’ya kadar geriledi.

Gazete, destek oranlarının Japonya’da yüzde 20’lere düşmesinin ardından birçok liderin, görevini bir ile dokuz ay arasında bir süre içerisinde bıraktığına dikkat çekiyor.

Yaşananlara ilişkin konuşan siyaset analisti Tobias Harris de şöyle diyor:

Asıl dile getirilmesi gereken soru Abe’nin ne zaman yenilgiyi kabul edeceği.


Karınca Dış Haberler