Ana SayfaGüncelAvrupa Konseyi’nden Yıldırım’a: Gülmen ve Özakça serbest bırakılmalı, OHAL Komisyonu önceliği onlara vermeli

Avrupa Konseyi’nden Yıldırım’a: Gülmen ve Özakça serbest bırakılmalı, OHAL Komisyonu önceliği onlara vermeli

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, Başbakan Yıldırım’ı arayarak 134 gündür işlerine geri dönme talebiyle açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Gülmen ve Özakça’nın durumunun OHAL Komisyonu’nda öncelikli olması gerektiğini belirten Jagland, aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilcisi İdil Eser’in de bulunduğu altı hak savunucusunun tutuklanmasının ise endişe verici olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland’ın dün akşam Başbakan Binali Yıldırım ile telefonda görüşmesi Avrupa Konseyi’nin resmi sayfasından duyuruldu.

Görüşmenin gündeminde ise Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça ile Salı günü tutuklanan altı insan hakları savunucusu vardı.

Thorbjørn Jagland

“Darbe girişiminin Türkiye demokrasisinin tarihi boyunca karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olduğunu” söylediğini belirten Jagland, 134 gündür işlerine geri dönme talebiyle açlık grevinde olan iki eğitimciyle ilgili Yıldırım’a şunları söylediğini aktardı:

Daha sonra akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça ile ilgili derin kaygılarımı paylaştım. İkisi de duruşma yapılmaksızın tutuklandı ve sürdürdükleri açlık grevleri dolayısıyla gözardı edilemeyecek sağlıksal problemlerle yüzleşiyorlar. Daha önce de bırakılmaları çağrısında bulunmuştum, bu çağrımı yineledim.

Ayrıca Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın da açlık grevini bırakmalarını istiyorum. Emin olsunlar ki artık sesleri duyuldu. Şimdi haklarını efektif bir şekilde savunabilmek için iyi bir sağlığa sahip olmalılar. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın yakınındakilere de açlık grevini bırakmaları konusunda yardımcı olmaları için çağrıda bulundum.

‘Gülmen ve Özakça’nın durumu öncelikli olmalı’

Thorbjørn Jagland, KHK’lerin yaptırımlarını yeniden gözden geçirmek ile görevlendirilen yeni OHAL Komisyonu hakkında da konuştuğunu söyledi.

Jagland, “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın son derece endişe verici sağlık durumu göz önüne alınarak Başbakan’a OHAL Komisyonu’nun öncelikli mevzuları dikkate alması gerektiğini söyledim” dedi.

‘Hak savunucularının tutuklanması endişe verici’

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilcisi İdil Eser ile Alman ve İşviçreli iki eğitmenin de bulunduğu insan hakları savunucularının tutuklanmış olması ile ilgili derin endişelerini de dile getirdi.

Jagland, Başbakan Yıldırım’a hak savunucularının tutuklanması konusunda şunları dile getirdiğini belirtti:

Avrupa Komisyonu’nun, Strasbourg Yüksek Mahkemesi tarafından da onanan açık bir kuralı ile insan hakları savunucularının faaliyetlerini özgürce, otoritelerin keyfi müdahaleleri olmadan gerçekleştirebilmesi gerektiğini söyledim.

Terör konularıyla ilgili böylesine ciddi suçlamalar ancak çok ciddi ve somut deliller ile desteklenmelidir, öyle olunca korkuya, oto sansüre ve Türk toplumundaki soğutma etkisine neden olan keyfiyet atmosferi ortadan kaldırılır.

(EG / HÖÜ)

Karınca Dış Haberler