Ana SayfaGüncelBaydemir’den ‘çözüm süreci’ haberlerine tekzip: Yapılan Türkçe çeviri çarpıtmadır

Baydemir’den ‘çözüm süreci’ haberlerine tekzip: Yapılan Türkçe çeviri çarpıtmadır

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Osman Baydemir,  Kürtçe yayın yapan bir programda ‘çözüm süreci’nin bozulmasına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Ancak Türkiye’de yayın yapan ajans, gazete ve internet siteleri Baydemir’in sözlerini, “Hükümet de Kürtler de barış sürecinin bitmesini istedi” şeklinde verdi. Baydemir ise açıklamasının çarpıtıldığını belirterek bu haberleri tekzip etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir, Kürtçe yayın yapan Waar TV’de katıldığı bir programda ‘çözüm süreci’ne dair açıklamalarda bulundu.

Ancak Baydemir’in, sürecin bozulma aşamasına ve geldiği noktaya dair açıklamaları Türkiye’de yayın yapan kimi medya kuruluşlarınca “Hükümet de Kürtler de barış sürecinin bitmesini istedi” şeklinde servis edildi.

Başta Doğan Haber Ajansı (DHA) olmak üzere Cumhuriyet ile Diken, BirGün ve Evrensel gibi alternatif yayınlar da Baydemir’in sözlerini bu şekilde başlığa taşıdı.

Ancak HDP Sözcüsü Twitter’dan yaptığı açıklamada sözlerinin çarpıtıldığını söyleyerek söz konusu haberleri tekzip etti.

Baydemir, haberi yayınlayan internet sitelerinin Twitter hesaplarındaki ilgili paylaşımlara “Katıldığım Kürdçe TV programının kimi haber ajanslarınca yapılan Türkçe Çevirisi çarpıtmadır. Programın tamamı ekte” notunu düştü.

Baydemir’in paylaşımının ardından bazı siteler tekzip edilen haberi yayından kaldırdı.

Habere HDP’den de tekzip

HDP de Parti Sözcüsü Osman Baydemir’in ‘çözüm süreci’ ile ilgili açıklamalarının farklı yayınlanmasının ardından tekzip yayınlayarak Baydemir’in röportajının Türkçe çevirisini yayınladı.

HDP açıklamasında ‘Parti Sözcümüz Osman Baydemir’in, Kürdistan Bölgesel Yönetimi merkezli Waar TV’de katıldığı bir programdaki bazı ifadeleri, bir haberi ajansı tarafından hatalı olarak servis edilmiştir’ diyerek Baydemir’in açıklamalarının alt yazılı hali ile Türkçe çevirisini kamuoyu ile paylaştı.

Baydemir ne dedi?

İnternet siteleri HDP Parti Sözcüsü Osman Baydamir’in, ‘çözüm süreci’nin sona ermesiyle ilgili sözlerini şöyle aktarmıştı:

Her iki taraf da hükümet de Kürtler de bir an önce çatışma ortamının başlaması için çaba yürüttü. Her iki taraf da birbirine güvenmiyordu ve çözüm sürecinin bitmesini istiyordu. Her ikisi de kendi varlığının devamını çözüm sürecinin bitmesinde görüyordu.

Ancak Baydemir, Waar TV’de Kürtçe yaptığı konuşmasında şunları söylemişti:

2013 Yılında Öcalan’ın Diyarbakır Newrozu’ndaki manifestosundan 2015 Dolmabahçe görüşmelerine kadar, iki taraf da birbirine güvenmiyordu. Ne hükümet Kürt tarafından emindi ne de Kürt Hareketi hükümet konusunda emindi. Bakın bu iki yıl içinde belki yüzlerce sorun dile getirildi.

Bir adım atılması bekleniyordu ki ‘Siz sözünüze sahipsiniz ve güvenlirsiniz’ diye. Örneğin bir tek istek vardı o da hasta tutuklularla ilgili. Örneğin kanser, eli veya ayağı tutmayan ya da ağır hastalar için bir kanun çıkarılması istendi, bunların cezaevinden çıkarılması için.

Bu 2.5 yıl içinde bir tek hasta tutuklu serbest bırakılmadı. Bir tek adım atılmadı. Hükümet süreci uzattı, adım atmadı. Bu adımların atılmaması da güvensizliğe neden oldu.

Açıkça söyleyeyim; iki taraf da artık ‘Bu süreci kim bozacak, kendimizi savunalım’ pozisyonuna geçti. İki taraf da birbirine güvenmiyordu. İki taraf da diyordu ‘Süreç bir gün biterse biz kendimizi savunabiliriz’.


Baydemir’in sözlerinin Kürtçeden yapılan çevirisi Gazete Emek‘ten alınmıştır.



Önceki Haber
Kadıköy’de 'Sur'da yıkıma sessiz kalma' protestosu
Sonraki Haber
Kriz sürerken Merkel'den açıklama: Konya'da taviz verilmeyecek