Ana SayfaGüncelBilirkişi raporu: Galata Kulesi’ndeki çatlakların sebebi bitişikteki inşaat olabilir

Bilirkişi raporu: Galata Kulesi’ndeki çatlakların sebebi bitişikteki inşaat olabilir

HABER MERKEZİ – Galata Kulesi’nin bitişiğindeki inşaat sonrası evinde çatlaklar oluşan sanatçı Gülsen Tuncer dava açmak için bilirkişiye başvurdu. İnşaat dolayısıyla evinde zarar oluştuğu doğrulanan Tuncer ‘inşaatın kuleye de zarar verdiğini, UNESCO’ya başvuracaklarını’ dile getirdi.

Galata Kulesi’ne yaklaşık üç metre mesafedeki inşaatın temel çalışmaları sırasında kuleye bakan tarafa perde beton dökülmüştü.

Ancak iş makinesinin ve matkaplı çalışmaların zemindeki taşları kırarken oluşturduğu titreşimler nedeniyle yan binalarda çatlaklar oluştu.

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak’ın haberine göre, evinde derin çatlaklar oluşan tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer dava açmak için bilirkişiye başvurdu.

Hazırlanan bilirkişi raporunda inşaattın Tuncer’in evine zarar verdiği ortaya çıktı.

‘İnşaat tarihi binaya zarar vermiş olabilir’

Kuleye çok yakın olan inşaatın tarihi yapıya da zarar vermiş olabileceği belirtiliyor.

Tuncer hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, “İlgili tüm kurumlara başvurduk. Belediyeler dahil, kimse doğru düzgün ilgilenmedi. Galata Kulesi’nin de tehlikede olduğunu düşünüyorum. Galata Kulesi’nin temelinde çatlaklar olduğu söyleniyordu. Bu sarsıntılar çatlakları büyütmüş olabilir. UNESCO’ya da başvuracağız” dedi.

Tuncer çiftinin mahkemeye sunmak için aldıkları bilirkişi raporunda ise şu tespitlere yer verildi:

Binanın bitişindeki inşaat alanında kuyu temeli komşu duvarında ciddi hasar mevcut. Kuyu temel ciddi hasarlar verdi. Sonraki gün veya günlerde de kuyu temel çalışması sırasında çok daha fazla hasarın oluşması kaçınılmaz.