Ana SayfaGüncelBirleşmiş Milletler ‘endişeli’: Gözaltındaki hak savunucularına işkenceden korkuyoruz

Birleşmiş Milletler ‘endişeli’: Gözaltındaki hak savunucularına işkenceden korkuyoruz

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, Türkiye’de önde gelen hak savunucularının önceki gün Büyükada’da gözaltına alınması ve gerekçe gösterilmeden gözaltında tutulması üzerine “İşkenceye uğramalarından korkuyoruz” açıklamasında bulundu.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün’ün de bulunduğu Türkiye’deki önde gelen 10 insan hakları savunucusu önceki gün Büyükada’da düzenlenen bir toplantı esnasında toplu olarak gözaltına alınmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Elizabeth Throssell, konuya yönelik bir açıklama yaptı.

Reuters’in haberine göre Throssell, ‘hak savunucularının işkenceye uğraması riski olduğunu düşündüklerini’ belirterek, şunları söyledi:

İnsan hakları savunucularına yönelik bu keyfi gözaltılar dolayısıyla ciddi derecede endişeliyiz. İşkence ve diğer zalim, merhametsiz ve aşağılayıcı uygulamalara maruz kalma riskleri var.

“Türkiye’de özellikle gözaltında uygulanan işkencenin kanıtları var”

Throssell, “Birleşmiş Milletler İşkence Raportörü Nils Melzer’in geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye’ye yaptığı resmi ziyarette ‘özellikle gözaltında taciz ve işkencenin kanıtlarını gözler önüne serdiğini, bu yüzden korktuklarını’ dile getirdi.

Daha önceki örneklerde olduğu gibi bu kişilerin de avukatlarına erişmesiyle ilgili endişeleri olduğunu belirten Throssell, açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın da darbe girişiminden itibaren ‘keyfen’ görevinden alınmış yaklaşık 150 bin kişi arasında olduğunu söyledi.

Throssell ayrıca, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası getirilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasına da dikkat çekerek, hükümetin barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarını kullanmayı ‘suç haline’ getirmiş gözüktüğünü söyledi.

Avrupa Konseyi’nden ‘acil bırakılsınlar’ çağrısı

Ayrıca Avrupa Konseyi’nin insan hakları komiseri Nils Muiznieks de ‘gözaltına alınanların acilen bırakılması ve sivil halkın meşru hareketlerine uygulanan bütün bu keyfi yaptırımların kaldırılması’ çağrısı yapmıştı.

Türkiye iddiaları reddediyor

Buna karşın Türkiye’deki yetkililer ‘sınırda ve ülke içerisinde olan çatışmalar dolayısıyla güvenlik uygulamalarının sıkı tutulduğunu’ savunarak işkence iddialarını reddediyor.

Darbe girişiminin ardından Türkiye’de, 50 binden fazla kişi tutuklandı ve 150 binden fazla kamu çalışanı görevlerinden ihraç edildi.


Karınca Dış Haberler