Ana SayfaGüncelCezaevinde resim yapmak yasakmış: Zehra Doğan’a resim malzemeleri verilmiyor

Cezaevinde resim yapmak yasakmış: Zehra Doğan’a resim malzemeleri verilmiyor

HABER MERKEZİ – Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci ve ressam Zehra Doğan’a resim malzemeleri verilmiyor. Doğan, cezaevi yönetiminin kendisine ‘içeride resim yapmanın yasak olduğunu’ söylediğini aktardı.

Hakkında kesinleşmiş cezası olduğu gerekçesiyle 12 Haziran’da Diyarbakır’dan Mardin’e gittiği sırada gözaltına alınan ve ardından tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülen gazeteci ressam Zehra Doğan’a resim malzemeleri verilmiyor.

Gazete Şûjin’in haberine göre ailesi aracılığıyla yaşananları aktaran Zehra Doğan, resim malzemesi için cezaevi yönetimiyle görüştüğünü söylerken, cezaevi yönetiminin ‘sanat yasağını’ şöyle anlattı:

Cezaevi yönetimi resim malzemeleri için savcılıktan özel izin almam gerektiğini belirtti. Bunun üzerine savcılığa verilmek üzere dilekçemi hazırladım. Cezaevi müdürü, ‘içeride resim, takı, bileklik yapmak yasak, savcı izni olsa bile biz buna izin vermiyoruz’ diyerek, dilekçemi kabul etmedi.

Konu hakkında Gazete Şûjin’e konuşan Doğan’ın avukatı Kamuran Tanhan ise cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, ihlallerin OHAL ile beraber Türkiye’de inanılmaz bir boyuta ulaştığını söyledi ve ekledi:

Müvekkilimiz Zehra, tanınan ve uluslararası ödüller alan bir ressamdır.  Mevzuata ve uluslararası sözleşmelere aykırı hareket edilerek tamamen keyfi bir biçimde kendisine boya ve resim malzemeleri verilmemesi açık bir hak ihlalidir.

Hukuki yollara başvuracaklarının altını çizen Tanhan, sonuç alınmaması halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunacaklarını belirtti.

Ne olmuştu?

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Zehra Doğan hakkında verilen ceza Antep İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü.

Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Zehra Doğan hakkında

Gazeteci Zehra Doğan, Dicle Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu.

Dünyanın ilk kadın haber ajansı olan JINHA’da 2012 yılından itibaren muhabir ve editör olarak görev yapan Doğan, ajansın Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılmasına kadar çalışmasını sürdürdü.

Zehra Doğan, Şengal’de IŞİD tarafından şiddet gören kadınlarla yaptığı “Ezidi Kadınların Çığlığı” haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü’ne layık görüldü.




Önceki Haber
Kolombiya hükümeti FARC'tan sonra ELN ile de ateşkese gidiyor
Sonraki Haber
Ukrayna: 'Petya siber saldırısı'nı Rusya düzenledi