Ana SayfaDünyaÇin’de 8 yıldır tutukluydu: Nobel Barış Ödülü alan Liu Xiaobo yaşamını yitirdi

Çin’de 8 yıldır tutukluydu: Nobel Barış Ödülü alan Liu Xiaobo yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Nobel Barış Ödülü sahibi Çinli insan hakları savunucusu Liu Xiaobo, hayatını kaybetti. Hayatı boyunca birçok defa hapis cezası verilen 61 yaşındaki Xiaobo, son olarak 2009 yılında ‘hükümeti yıkmaya teşvik’ iddiası ile 11 yıl hapse mahkum edilmişti.

1989 yılında Tiananmen Meydanı’ndaki gösterilere öncülük eden ve Çin’de çok partili sistemi savunan 61 yaşındaki Liu Xiaobo, karaciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Haziran ayında tutuklu bulunduğu cezaevinde durumu ağırlaşan ve polis denetimi altında hastanede tedavi görmesine izin verilen Xiaobo, Çin Komünist Partisi’ne yönelik eleştirileri ile tanınıyordu.

Xiabao 2010 yılında demokrasi ve insan hakları noktasındaki çalışmaları nedeni ile Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüş, ancak 2009 yılında ‘hükümeti yıkmaya teşvik’ iddiası ile 11 yıl hapse mahkum edildiği için ödülünü alamamıştı.

Nobel Komitesi, Liu Xiaobo’yu insan hakları mücadelesinin “en sembol ismi” olarak tanımlamış, Çin hükümeti bu tanımlama nedeni ile komiteye büyük tepki göstermişti.

Xiaobo’nun Nobel Barış Ödülü’nü kazandığının açıklanmasının ardından Çinli yetkililer Liu’nun evine çıkan yolları trafiğe kapatmış ve evinin önüne geçişleri de engellemişti

Yurtdışında tedavi edilmesine izin verilmedi

Başka ülkelerde tedavi görmesine izin verilmeyen ve durumu ağırlaşana kadar cezaevinde tutulan Liu’nin eşi de Pekin’deki evlerinde “göz hapsi”nde tutuluyordu.

Geçtiğimiz hafta durumu kötüleşen ve doktorların nefes alamadığını belirttiği Xiaobo’ya yoğun tıbbi müdahalede bulunulduğu, ancak müdahalelere yanıt vermediği açıklandı.

Liu Xiaobo’yu son olarak bir Alman ve bir Amerikalı doktor ziyaret etmiş ve tedavi için ülke dışına çıkarılmasında sakınca olmadığını bildirmişlerdi.

Çin’de hakkında yayın yapılmasına izin verilmeyen Xiaobo için Heidelberg ve Teksas üniversitelerinin klinikleri tedavi için hazır olduklarını belirtmiş, ancak Pekin yönetimi bu teklifi reddetmişti.