Ana SayfaKadınCinsel saldırıdan yargılanan avukat Yurtdaş’a ‘delil yetersizliğinden’ beraat

Cinsel saldırıdan yargılanan avukat Yurtdaş’a ‘delil yetersizliğinden’ beraat

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da stajyer olarak çalışan avukat bir kadına cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan Sedat Yurtdaş, ‘delil yetersizliğinden’ beraat etti.

Diyarbakır’da yanında çalışan stajyer avukat kadını cinsel saldırıya maruz bıraktığı iddiasıyla yargılanan avukat Sedat Yurtdaş hakkında açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davaya saldırıya maruz kalan kadın katılmazken, “Basit cinsel taciz” suçlamasıyla 2 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Yurtdaş, sanık ve müşteki avukatları katıldı.

YDK, ÖGK, KESKSOR üyeleri de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Savunma yapan Yurtdaş, davanın iddianamesini hazırlayan savcının “FETÖ”den tutuklandığını belirterek, Kürt siyasi hareketini kast ederek bu davanın bir komplo kardeşliği olduğunu ileri sürdü.

Yurtdaş, davanın ‘Kadın beyanı esastır” üzerinden önceden hazırlanan bir “komplo” olduğunu savunarak,  “Bu bir taciz davasıdır. Kadın davası değildir” dedi.

Suçlamaları reddeden Yurtbaş, beraatini talep etti.

Ardından söz alan sanık avukatları, dosyanın adli tıpa gönderilerek tekrardan rapor alınmasını, Yurtdaş’ın bürosunda uygulamalı analiz keşif yapılmasını, mağdurun tedavi sürecinde alınan rapor ve analiz raporlarının dosyaya sunulmasını talep etti.

Avukat savunmaları ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, “delil yetersizliği”ni gerekçe göstererek Yurtdaş hakkında beraat kararı verdi.

Saldırıya maruz kalan kadının avukatları karara tepki göstererek kararı temyiz edeceklerini söyledi.

Ne olmuştu?

Stajyer kadın avukat Ağustos 2013’te yanında staj yaptığı Sedat Yurtdaş’tan cinsel saldırı suçlamasıyla 23 Aralık 2013’te Baro’ya, 30 Aralık 2013’te savcılığa şikayette bulundu.

Sedat Yurtdaş da iftira suçlamasıyla kadın hakkında şikâyette bulundu. Savcılık, Sedat Yurtdaş ve avukatlık bürosunda sekreterlik yapan kişinin ifadesine başvurduktan sonra her iki suçlama hakkında da takipsizlik kararı verdi.

Sedat Yurtdaş, takipsizlik kararını sosyal medyada “Lanet olsun! Uğraştırıldığımız şeye bakın!” sözleriyle paylaştı. Takipsizlik kararında “cinsel saldırı eylemlerini gerçekleştirdiğine dair kadının beyanı dışında delil bulunmadığı” ifadesine yer verildi. Ayrıca Sedat Yurtdaş’ın iftira suçlamasıyla yaptığı suç duyurusu da stajyer avukat kadın anayasal şikâyet hakkını kullandığı için düştü.

Yapılan itirazlar sonucunda takipsizlik kararı Yargıtay kararıyla kaldırıldı. Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2015 yılında görülen davada, “görevsizlik” kararı verilerek, dava dosyası Diyarbakır 6. ağır ceza mahkemesine gönderildi.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında başlayan davada savunma yapan Yurtdaş, “Kadın beyanı esastır” sözlerinin dikkate alınmaması gerektiğini ileri sürmüş, “Eski bir milletvekili olarak TRT 6 Kürtçe program sunduğum için FETÖ bana kumpas kurdu. Bu dava planlı bir kumpas ve komplodur” iddiasında bulunmuştu.


Kaynak: dihaber