Ana SayfaGüncel‘Çözüm süreci’nin sona ermesinin ardından: İki yılda üç bin insan yaşamını yitirdi

‘Çözüm süreci’nin sona ermesinin ardından: İki yılda üç bin insan yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Uluslararası Kriz Grubu’nun hazırladığı rapora göre ‘çözüm süreci’nin sona ermesinin ardından başlayan çatışmalı süreçte 2 bin 981 bin kişi hayatını kaybetti. Kriz Grubu raporda müzakerelere yeniden dönülmesini çatışmaların sonlanması için tek yol olarak gösterirken şiddetin yakın zamanda azalmasının ise ‘pek mümkün gözükmediğini’ vurguladı.

Dünyanın önde gelen sivil toplum örgütlerinden Uluslararası Kriz Grubu (ICG), çözüm sürecinin ‘bozdolabına kaldırılmasının’ ardından başlayan çatışmalı dönemin iki yıllık bilançosuna ilişkin bir rapor yayımladı.

Uluslararası Kriz Grubu’nun raporunda, barış sürecinin sona ermesinden beri iki yılda 2 bin 981 bin kişinin öldüğü kaydedildi.

İki yılda en az 408 sivil yaşamını yitirdi

Rapora göre yaşamını yitirenlerin en az 408’i sivil.

Açık kaynak verilerin analizine dayanarak oluşturulan rakamlara göre iki yıllık çatışmalı süreçte bin 378 PKK’li, 976 da asker, polis ve korucu hayatını kaybetti.

Raporda, geriye kalan 219 kişi için ise ‘mensubiyeti bilinmeyen gençler’ denildi ve 16-35 yaş arasındaki bu kişilerin sivil mi yoksa PKK üyesi mi olduğunun belirlenemediği kaydedildi.

Ölümlerin üçte biri yasaklı kentlerde

Raporda ölümlerin üçte birinin sokağa çıkma yasağı ve operasyonların hedefi olan Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, Şırnak’ın merkez ile Cizre ve Silopi ilçelerinde, Mardin’in Nusaybin ilçesinde ve Diyarbakır’ın Sur ilçesinde gerçekleştiği belirtildi.

Tek yol müzakerelere yeniden dönülmesi

Raporda AKP’nin yerel yöneticilerine yönelik saldırıların milliyetçi duyguları ve partiye desteği artırdığına dikkat çekildi.

Bu durumun AKP’ye desteği artırdığı belirtilirken, bu vesileyle bazı muhaliflerin ‘terörist’ ya da ‘işbirlikçi’ olarak etiketlenmesinin meşrulaştırıldığı kaydedildi.

Ancak “yasal Kürt hareketinin marjinalleştirilmesinin de şiddete başvurmayı meşrulaştırabileceği ve PKK’ye katılımı artırabileceği” de vurgulandı.

Raporda dikkat çeken bir diğer vurgu ise “PKK’nin saldırılarının zamanını ve yoğunluğunu belirleyecek ve sahadaki militanlarını kontrol edebilecek kabiliyette olduğu” yönündeki tespit oldu.

Raporda AKP’nin MHP ile ittifak kurarak toplumdaki milliyetçi kesimleri kendi tarafında topladığı ve orta vadede Kürtlerin taleplerini dikkate alan daha yapıcı bir ajanda ile ortaya çıkma ya da barış sürecine yeniden dönme ihtimalinin düşük olduğu belirtildi.

Müzakerelere yeniden dönülmesinin ise çatışmanın sonlanması için tek yol olduğu vurgulandı.


Bu haber BBC Türkçe’den derlenmiştir.