Ana SayfaGüncelDersim’de Buyer Gölü’ne çıkmak da yasaklandı

Dersim’de Buyer Gölü’ne çıkmak da yasaklandı

HABER MERKEZİ – “Özel güvenlik bölgesi” uygulamalarının yoğunlaştığı Dersim’de, kutsal mekanlarından biri sayılan Buyer Gölü’ne çıkmak da yasaklandı.

Dersim’de kentin doğal ve tarihi güzelliklerini tanıtmak, turizme kazandırmak için her yıl bahar başlangıcı ile startı verilen doğa gezileri bu yıl “özel güvenlik bölgesi” engeline takıldı.

Bölgenin güzelliklerini görmek için gelen yurttaşlar, kentin dört bir tarafına kurulan kontrol noktalarından geri çevriliyor.

Son olarak Dersim’in kutsal mekanlarından sayılan 3 bin rakımlı krater gölünü ziyaret etmek isteyen doğa severler il jandarma karakolunun yasağına takıldı.

Konuya ilişkin konuşan gezi organizatörlerinden Haydar Çetinkaya, şu tepkiyi gösterdi:

Buyer Gölü Dersim’in kutsal mekanlarından biridir. Oraya gidip hem kutsal mekanımızı ziyaret edecek, hem de doğamızın keyfini çıkaracaktık. Fakat yasak bölge olduğu gerekçesiyle geziye izin vermeyeceklerini söylediler. Ziyaretlerimizi bile gidip görmenin, kendi doğamızı gezmenin, köylerimizi ziyaret etmenin yasak olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bu durum aylardır var. Bu mantık doğru değil. Resmen cezaevine çevirdiler Dersim’i. Hala çıkıp demokrasiden, özgürlüklerden bahsediyorlar.

Gidin Karadeniz’e, Akdeniz’e, Ege’nin yaylalarına bakın. Her yerde özgürsün. İzne tabi olunacak bir durum neredeyse hiç yok oralarda. Fakat buralarda kutsal mekânlarımızı bile ziyaret etmek için izin istemek durumunda kalıyoruz ve izin verilmiyor.

Gerçekten bir yer riskliyse oraya gidip hayatımızı tehlikeye atacak değiliz. Fakat kutsal Buyer Gölü gibi, yaylacılarımızın bulunduğu bir yere gidememek üzücü. Keşke hiç resmi başvuru yapmadan gitseydik. Hiç değilse kurban kesme ve niyazlarını bölüşme niyeti olan arkadaşımızın bu niyeti gerçekleşirdi. Bu yasağı doğru bulmuyoruz.


dihaber’den kısaltılarak alınmıştır.