Ana SayfaGüncelDiyarbakır’daki ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ sona erdi, sıra İstanbul’da

Diyarbakır’daki ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ sona erdi, sıra İstanbul’da

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’daki ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin son gününde, günlerdir ablukada olan nöbetin tutulduğu parka çıkan tüm yollar ve sokaklar bariyerlerle kapatıldı. Bir açıklama ile nöbeti İstanbul’a devrettiklerini açıklayan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “7 günün özeti nedir diye sorarsanız; faşizm yenildi, baskı yenildi” dedi. Baydemir, AKP’nin CHP’yi ‘rakip’ HDP’yi ise ‘düşman’ olarak gördüğüne de dikkat çekerek “Faşizmin maskesi bu 7 günde düştü” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), “Durmayalım, Dur Diyelim, Faşizmi Durduralım” şiarıyla Diyarbakır Ekin Ceren Parkı’nda başlattığı “Vicdan ve Adalet Nöbeti” 7’nci gününde sonlandırılarak İstanbul’a devredildi.

7’nci günde sabahın erken saatlerinde uyanan vekiller kahvaltının ardından her sabah olduğu gibi çevre temizliği yaptı.

Dün akşam Emniyet yetkilileriyle görüşen HDP’li vekiller, bugün saat 11.00’de yapacakları açıklama öncesi parkın etrafındaki ablukanın kaldırılmasını ve halkın parka gelmesini istemişti.

Ancak sabahın erken saatlerinde günlerdir abluka altında tutulan parkın etrafındaki abluka iki katına çıkarıldı.

Parka çıkan tüm yollar ve sokaklar bariyer ve zırhlı araçlarla kapatıldı.

Parkın önündeki caddede park halinde olan tüm araçları da kaldıran polis, yolu araç trafiğine kapattı.

Baydemir: İstanbul’a devrediyoruz

Bir açıklama yapan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “7 günün özeti nedir diye sorarsanız; faşizm yenildi, baskı yenildi” dedi.

Kendilerine yönelik tutumu ‘faşizm’ olarak niteleyen Baydemir, 100’ü aşkın kişinin nöbet öncesinde gözaltına alındığını belirterek “HDP’ye, Kürde uygulanan düşman hukukudur. Ana muhalefet Ankara’dan İstanbul’a yürüdü on binlerce kişi korumalık yaptı. Neden burada ceberutluk yapıyorsun. Faşizmin 100 yıldır kullandığı bir kılıf var. 100 yıldır bir kılıf almışlar ve bu kılıf çürümüştür” dedi.

Baydemir, “Vicdan ve Adalet Nöbetini bitirmiyoruz. Daha büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz, bu dakika itibariyle İstanbul’a devir ediyoruz” diye konuştu.

“İktidar CHP’yi ‘rakip, HDP’yi ‘düşman’ olarak görüyor”

Öte yandan dihaber’e de açıklamalarda bulunan HDP Sözcüsü, nöbete yönelik baskıcı tutuma ilişkin değerlendirmesinde, vekillerin halkla buluşmasını engellemek için en az 10 bin polisin nöbet tuttuğunu söyledi.

Siyasi iktidarın CHP’yi kendisine ‘rakip’, HDP’yi ise ‘rakip’ değil ‘düşman’ olarak gördüğüne de vurgu yapan Baydemir, şunları ifade etti:

Türkiye’de iktidarın muhalefete bir öfkesi var. İktidar CHP’yi kendisine rakip olarak görüyor. Vicdan ve adalet nöbeti açığa çıkardı ki AKP kendisine HDP’yi rakip olarak görmüyor, düşman olarak görüyor. AKP’nin CHP ile olan hukuku rekabet hukuku ama AKP’nin HDP ile Kürt halkı ile düşman hukuku, sömürge hukuku var.

Baydemir, “Bu ülkede hukuk yok, adalet yok, vicdan yoktur. Faşizmin maskesi bu 7 günde düştü” diye konuştu.

“Nöbet dalga dalga yayılacak”

Baydemir, İstanbul’da devam edecek nöbetin etkisi ve akıbeti için ise “Bu dalga emin olun ki çok büyüyecek. İstanbul’a varacak. İstanbul’dan Van’a, Van’dan İzmir’e ve Türkiye’nin dört bir yanına bu dalga bir vicdan seline dönüşecek” dedi.

İstanbul’daki nöbette kimler olacak?

Vicdan ve Adalet Nöbeti yarından itibaren İstanbul’un Kadıköy ilçesi Yoğurtçu Parkı’nda bir hafta boyunca tutulacak.

İstanbul’daki nöbete HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay da katılacak.

Kemalbay’ın yanı sıra nöbete katılacak vekillerin isimleri şöyle: Filiz Kerestecioğlu, Sırrı Süreyya Önder, Nadir Yıldırım, Mithat Sancar, Hişyar Özsoy, Ayşe Acar Başaran, Bedran Öztürk, Erdal Ataş, Leyla Birlik, Sibel Yiğitalp, Erol Dora, İbrahim Ayhan.

Kemalbay, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda yarın saat 12.30’da partisinin Meclis grup toplantısı yapacak.

Toplantıyla birlikte bir haftalık nöbetin startı da verilecek.


Haziran’dan ÖDP’ye, sendikalardan ekolojistlere HDP’nin nöbetine tam destek