Ana SayfaGüncelDoğum yapma riski bulunan 9 aylık hamile kadın 6 gündür gözaltında

Doğum yapma riski bulunan 9 aylık hamile kadın 6 gündür gözaltında

HABER MERKEZİ – İzmir’de 6 gün önce yapılan ev baskınında gözaltına alınan 9 aylık hamile Zara Koç’un her an doğum yapma riski bulunuyor. TİHV Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Üsterci, hamile bir kadının bu kadar uzun süre gözaltında tutulmasının ‘işkence’ olduğunu söylüyor ve şu tepkiyi gösteriyor: “Hamile bir kadın nereye kaçar? Nereye gider?”

İzmir’in Torbalı ve Selçuklu ilçelerinde 3 Temmuz’da yapılan ev baskınlarında aralarında 9 aylık hamile Zara Koç’un da bulunduğu 13 kişi gözaltına alınmıştı.

6 gün önce yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Zara Koç, durumu ciddiyetini korumasına rağmen Bozyaka TEM Şubesi’nde gözaltında tutulmaya devam ediliyor.

Doğum sancıları olan Koç’un her an doğum yapma riski bulunuyor.

Yetkililerden şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmazken, Avukat Mehmet Bayraktar, müvekkilleri ile dün görüştü. Bayraktar, dosyada kısıtlılık kararı olduğu için müvekkillerinin neyle suçlandığını öğrenemediğini ifade etti.

“Hamile bir kadın nereye kaçar?”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Üsterci de, 9 aylık hamile bir kadının bu kadar uzun süre gözaltında tutulmasının ‘işkence’ olduğunu vurguladı.

Yaşananların kabul edilemez olduğunu ifade eden Üsterci, bir an önce dosyadaki kısıtlamaların da kaldırılmasını istedi.

Yetkilileri göreve çağıran Üsterci, dihaber’e şu açıklamayı yaptı:

Başta yaşam hakkı olmak bütün temel hakları ihlal ediliyor. Bu örnekte bunu görüyoruz. Bu kadar uzun süreli gözaltı süresi işkenceye ortam ve zemin hazırlayan bir uygulamadır. Aslında kaldırılması gereken OHAL’in kendisidir. Bir an önce hamile bir annenin gözaltında sağlık ihtiyaçları hızlı bir şekilde karşılanmalıdır. Hamile bir kadın nereye kaçar? Nereye gider? Bunu düşünmek gerekir. Hamile bir annenin bu kadar uzun bir süre gözaltına alınması bir sorun. Herhangi bir durumda kadının doğum yapması durumunda sağlıklı bir ortamda doğum yapılması gerekir, bunun içinde hijyenik bir ortama ihtiyaç var.