Ana SayfaGüncelErdoğan, Trump’tan korumalarının saldırısıyla ilgili tutuklananların serbest bırakılmasını istemiş

Erdoğan, Trump’tan korumalarının saldırısıyla ilgili tutuklananların serbest bırakılmasını istemiş

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD Başkanı Trump’la hafta içinde yaptığı telefon görüşmesinde, ABD’de korumaları ile birlikte protestoculara saldırıda yer aldığı için tutuklanan iki Türkiye vatandaşının serbest bırakılmasını talep ettiği belirtildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta içinde ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Hükümete yakın Sabah gazetesinin haberine göre Erdoğan bu telefon görüşmesinde Trump’tan, 16 Mayıs’ta Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan ve ellerinde “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara yönelik korumaları ile birlikte saldırdıkları için tutuklanan iki Türkiye vatandaşının serbest bırakılmasını istedi.

Haberde Erdoğan’ın bu bilgiyi önceki gün yapılan il başkanları toplantısında paylaştığı kaydedildi.

Toplantıda konunun kendisine sorulması üzerine Erdoğan, Trump ile yaptığı konuşmada kendisinin Washington’da yaşanan bu olayı gündeme getirdiğini, durumu anlattığını ve bu konuda adım atılmasını istediğini belirtti.

Haberde Trump’ın ise “Bu konuyla kendim ilgileneceğim” yanıtını verdiği ileri sürüldü.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşmenin gerçekleştiği gün Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan protestocular saldırıya uğramıştı.

Erdoğan’ın korumalarının öncülük ettiği çok sayıda kişinin saldırısında 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.

Olayın yankıları uzun süre devam ederken ABD Temsilciler Meclisi, Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırısını kınayan bir tasarıyı oy çokluğuyla kabul etmişti.

Saldırı esnasında yerdeki bazı protestoculara tekme attıkları görüntülenen ABD’de ikamet eden Eyüp Yıldırım ve Sinan Narin isimli saldırganlar tutuklanırken, Erdoğan’ın korumalarından 12’si hakkında da tutuklama kararı çıkarılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, gerek duyulduğu takdirde Türkiye ile iletişime geçilip korumaların talep edilebileceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tutuklama kararlarını eleştirmiş, protestocular için “40-50 metre mesafede şahsıma karşı orada gösteri yapıyorlar” demiş ve saldırıları ‘meşru müdafaa’ olarak değerlendirmişti.