Ana SayfaGüncelErdoğan’a göre ‘tutuklu gazeteci yok’: ‘Hepsi yalan, kendilerinin gazeteci olduğunu iddia ediyorlar’

Erdoğan’a göre ‘tutuklu gazeteci yok’: ‘Hepsi yalan, kendilerinin gazeteci olduğunu iddia ediyorlar’

HABER MERKEZİ – BBC’ye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, cezaevlerinde gazetecilikten tutuklu kimsenin olmadığını iddia etti ve tutuklu gazeteciler ile ilgili “Şu anda içeride olanların gazetecilik sıfatı yok. Birçok yerlerde bankamatikleri kırmışlar, buraları soymuşlardır. Ama ceplerinde bir sarı basın kartı değil, gazeteci kartı vardır. Bununla beraber de kendilerinin gazeteci olduğunu iddia etmişlerdir” ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıldönümü öncesi BBC’nin HARDtalk programından Zainab Badawi’ye özel röportaj verdi.

Erdoğan röportajında tutuklu gazeteciler konusuna ilişkin de konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın meslek örgütlerinin verilerine göre cezaevlerinde bulunan 150’yi aşkın gazeteci ile ilgili olarak “Şu anda içeride olanların gazetecilik sıfatı yok” dedi.

Tutuklu gazetecilerin “terör örgütleriyle beraber hareket ettiklerini” iddia eden Erdoğan, “Birçok yerlerde bankamatikleri kırmışlar, buraları soymuşlardır” diyerek gazeteciler hakkında suçlamalarda bulundu.

Cezaevlerinde 170 gazeteci olduğu açıklamalarıyla ilgili “hepsi yalan” diyen Erdoğan, “Gerçek manada gazeteci sıfatıyla içeride iki kişi var, bu yalanlarla da dünyayı kandırmayalım” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

Şu anda içeride olanların gazetecilik sıfatı yok. Bunlar ya terör örgütüyle beraber hareket etmişlerdir, ya silah bulundurmaktan içeri girmişlerdir, ya da birçok yerlerde bankamatikleri kırmışlar, buraları soymuşlardır. Ama ceplerinde bir sarı basın kartı değil, gazeteci kartı vardır. Bununla beraber de kendilerinin gazeteci olduğunu iddia etmişlerdir.

Ve şu anda da sizin ifade ettiğiniz şekilde 170 tane gazeteci falan içeride yok, bunların hepsi yalan. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunların defaatle açıklamalarını yaptık ve şu anda gerçek manada gazeteci sıfatıyla içeride iki kişi var. Bunun dışında böyle bir şey söz konusu değil. Bu yalanlarla da dünyayı kandırmayalım.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC),  Avrupa Birliği destekli Press for Freedom (Özgürlük için Basın), ‘İfade ve Basın Özgürlüğü’ raporuna göre 2017 yılı Nisan ayı sonu itibariyle Türkiye’de 159 gazeteci cezaevinde bulunuyor.

İnsan hakları kuruluşu Freedom House’un “Basın Özgürlüğü 2017” raporuna göre Türkiye, dünyada 163’üncü, Avrupa’da ise 42’nci ve son sırada yer aldı. Türkiye “özgür olmayan” kategorisinde.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in yayımladığı 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre ise Türkiye 180 ülke arasında 155’inci sırada. Endekse göre Türkiye’nin “kara liste” olarak isimlendirilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine sadece dört sıra kaldı.