Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘Maltepe matematiği’: Kalabalık ortada, 170 bin kişi toplayabildiler

Erdoğan’dan ‘Maltepe matematiği’: Kalabalık ortada, 170 bin kişi toplayabildiler

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Maltepe’deki ‘Adalet Mitingi’ne 170 bin kişinin katıldığını, aynı meydanda kendi mitinglerinde ise 2 milyon insan olduğunu söyledi. Mitinge katılıma ilişkin tartışmalar sürerken Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, mitinge en az bir buçuk milyon kişinin katıldığını duyurmuştu.

‘Adalet Mitingi’ne kaç kişi katıldı?’ tartışmasına dair bir açıklama da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

BBC’ye konuşan Erdoğan, ‘sözde adalet yürüyüşü’ nitelendirmesinde bulunurken, yürüyüşün finali olan Adalet Mitingi’ne ise ‘sadece 170 bin kişinin katıldığını’ savundu.

Aynı yerde kendi yaptıkları mitinglerle mukayesede bulunan Erdoğan’ın konuya dair açıklaması şöyle:

Bu tamamıyla sözde bir adalet yürüyüşüdür. Ve bu sözde adalet yürüyüşünün ortalaması bellidir. Bunun ortalaması bazen 500 olmuş, bazen 1000 olmuş, bazen 1500 olmuş bu kadar.

Ve gelip de en son topladıkları mitingdeki kalabalık nedir? O kalabalık da ortada. Bakın toplam, İstanbul dışında otobüslerle gelenlerle birlikte topladıkları 170 bin kişi. Biz bir 7 Ağustos mitingi yaptık. Ve 2 milyon insan orada toplandı. Aramızdaki fark budur.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası: 1.5 milyon kişi katıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde Ankara’dan başlatılan ‘Adalet Yürüyüşü’ dün İstanbul Maltepe’de yapılan ‘Adalet Mitingi’ ile sonlandırılmış mitinge katılım sayısı tartışma yaratmıştı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel miting alanında 1 milyon 600 bin kişinin olduğunu açıklamıştı.

Ardından sayım ve ölçüm yaptığını belirten İstanbul Valiliği ise yaklaşık 175 bin kişinin mitinge katılım gösterdiğini ileri sürmüştü.

Mitinge katılıma ilişkin tartışmalar sürerken Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, mitinge en az bir buçuk milyon kişinin katıldığını duyurmuştu. Söz konusu açıklama şöyleydi:

Konuşmaların gerçekleştiği Maltepe Sahil Miting alanı yaklaşık 275.000 m2‘dir. Ayrıca miting için trafiğe kapatılmış ve katılımcıların yer aldığı alan da yaklaşık 100.000 m2 dolayındadır. Toplamda 375.000 m2 alanda yurttaşlarımız mitinge katılım sağlamışlardır. Katılımcı sayısının hesaplanmasında teknik olarak genelde m2‘ye 3 ile 6 arasında insanın yer aldığı kabul edilmektedir. Dolayısıyla “Adalet Mitingine” en az 1.500.000 kişinin katıldığı ifade edilebilir.

Uzmanlar, miting alanının sıkışık düzen şeklinde olduğunun dikkate alınmasıyla bu rakamın 2 milyona kadar çıkabileceğini, ayrıca yan (kuzey tarafı) park alanlarının dolduğunun da dikkate alınmasıyla bu rakamın daha da büyüyebileceği belirtiliyor.