Ana SayfaGüncelErdoğan’ın gidişine 3 gün kala Almanya’dan ‘casusluk’ raporu: ‘MİT muhaliflerin peşinde’

Erdoğan’ın gidişine 3 gün kala Almanya’dan ‘casusluk’ raporu: ‘MİT muhaliflerin peşinde’

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı G20 zirvesi öncesi Almanya ‘casusluk’ raporu yayınladı. Türkiye’ye de yer verilen raporda, MİT’in Almanya’daki muhaliflerin peşinde olduğu belirtildi.

Alman iç istihbarat servisi, G20 zirvesi için ülke liderlerinin Almanya’ya gelmelerine kısa süre kala, Alman devlet kurumlarını dinleme faaliyetlerinin arttığını duyurdu.

DW Türkçe’deki habere göre Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın 300 sayfalık yıllık raporunda, hafta sonundaki G20 zirvesine katılacak olan ülkelerden Rusya ve Çin’in de Almanya’daki casusluk faaliyetlerini arttırdığı ifade edildi.

Raporda “Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti’nin Almanya’yı hedef alan casusluk faaliyetlerinin baş aktörleri olduğu” belirtilirken, Türkiye’ye de yer verildi.

“MİT Almanya’daki muhaliflerin peşinde”

Anayasayı Koruma Teşkilatı raporunda, “ülkedeki Türk kuruluş ve resmi temsilcileri kanalıyla Türk toplumu kadar Alman kamuoyu üzerinde de etki yaratmaya çalışıldığı” ifade edildi.

Raporda, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) öncelikli görevinin ise “muhalifler ve Almanya’da faaliyetleri yasaklanmış olan PKK hakkında bilgi toplamak olduğu” kaydedildi.

İlk ‘itirafçı’ konuşmuştu: MİT ajanıyım, Almanya’daki Kürtleri izlemekle görevlendirildim

Almanya’da Kürt siyasetçilere karşı suikast planları yaptığı iddia edilen, MİT’e çalıştığını itiraf eden ve casusluk faaliyetlerinde bulunduğu belirtilen Mehmet Fatih Sayan hakkında açılan davanın ilk duruşması yakında görülecek.

Geçtiğimiz günlerde 32 yaşındaki Sayan hakkında hazırlanan iddianamenin özetini yayınlayan federal savcılık, Sayan’ın 2013 yılından beri Türk istihbaratına çalıştığını duyurmuştu.

Savcılık ayrıca Sayan’ın buna karşılık 30 bin Euro para elde ettiğini bildirmişti.

Öte yandan Sayan da verdiği ifadesinde “Ajanım, Türk istihbaratı beni Kürt kurumlarını izlemek ve bilgi toplamak için Almanya’ya gönderdi, fakat tetikçi değilim” demişti.

 




Önceki Haber
'Adalet Yürüyüşü'nün 20'nci günü: 'HDP'nin verdiği mesaj önemliydi'
Sonraki Haber
Polis bu kez Veli Saçılık'ın ampute omzunu kırdı