Ana SayfaMedyaEril dile karşı her kesimden kadının sözünü buluşturan dergi: ‘Kadın Emeği’

Eril dile karşı her kesimden kadının sözünü buluşturan dergi: ‘Kadın Emeği’

HABER MERKEZİ – Erkeklerin yazdığı tarihe karşı kadınların tarihini kendileri yazmak için yola çıkan kadınların dergisi, ‘Kadın Emeği’ kolektif bir çalışmanın ürünü. Derginin kurucularından Özge Kamiloğlu, “Her alandan kadınların sözünü söyleyebildiği bir dergi yaptıklarını belirterek erkeklerin tarihini bir kenara atarak kendi tarihimizi yazmak için, tüm kadınları çekinmeden yazmaya davet ediyorum” diyor.

‘Kadın Emeği’, Kocaeli Kadın Emeği Kolektifi’nin kolektif bir emekle 3 ayda bir çıkardığı bir dergi.

Ülkede yaşanan siyasi süreç nedeniyle yayın hayatına bir süre ara veren dergi, dokuzuncu sayısı ile yeniden okuyucu ile buluştu.

Her kesimden kadının kendi derdini kendi kaleminden anlattığı dergide, kadınlar her ilden ve her evden gönderdikleri yazılar ile hem destek oluyor hem de medyada yer alan cinsiyetçi söylemlere karşı da mücadele ediyor.

Dergide, üniversiteli kadınların, ev işçilerinin, transların ve seks işçilerinin sorunları kendi yaşadıkları pratikler üzerinden anlatılıyor. Ayrıca kültür programları da yer alıyor.

“Eril dili değiştirmek için dergi çıkardık”

dihaber’e konuşan Kadın Emeği Kolektifi üyesi Özge Kamiloğlu kadınların hayatına değinen her konuda yazacak ve söyleyecek sözleri olduğunu söylüyor:

Kadınlar olarak hayatımızın her alanında öteki olarak görülüyoruz, her zaman ikinci planda ve erkeklerin iktidarı altında bırakılmaya çalışılıyoruz. Biz bu durumu tabi ki reddediyoruz. Neden kendi dergimiz olmasın? Neden tamamı ile bizim ürettiğimiz bir dergi olmasın dedik ve işe koyulduk. Tepki dili, basının kullandığı eril dil çok baskın. Biz de bunu değiştirmek için bu dergiyi çıkardık ve çevremize kadın dili ile yazılmış bir dergi sunduk. Çünkü bir kadının bakışı ile yazılan bir haber çok farklı oluyor. Bunu da topluma adapte etmeye çalışıyoruz.

“Her kesimin kendi kalemi kendisini ifade etmesini istedik”

Özge Kamiloğlu gazete bayilerinde satışa sunulan ve mutlaka bir kadın figürünün cinselliği ile kapakta yer aldığı dergilere alternatif olduklarını söylüyor:

Üniversiteli kadınlara bir köşe ayırdık ve onların sorunlarını gündeme taşıdık. Yine ev emekçisi kadınların kendi yazdıkları yazılar ile yaşadıkları sıkıntıları dile getirebilecekleri bir bölüm ayırdık. Her kesimin kendi kalemi ile kendini ifade etmesini istedik çünkü ben bir ev emekçisinin problemini onun kadar iyi anlatamazdım. Bu yüzden önemlidir.

Okuma yazma bilmeyenler için yazı atölyeleri

Her kesimden kadının katkı sunmasını benimsediklerini belirten Kamiloğlu, bu yüzden de okuma yazması olmadığından için kendisini ifade edemeyen kadınlar için yazı atölyeleri başlattıklarını ifade etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İş cinayetleri: 2017'nin ilk altı ayında en az 906 işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Medyascope TV muhabiri gözaltına alındı