Ana SayfaDünyaFukuşima’da 6 yıl sonra erimiş nükleer yakıta rastlandı

Fukuşima’da 6 yıl sonra erimiş nükleer yakıta rastlandı

HABER MERKEZİ – Fukuşima Nükleer Santrali’ni 2011 yılında depremin ve tsunaminin yok etmesinin ardından ilk defa erimiş haldeki nükleer yakıta rastlandı. Görüntüler, yıkımıyla doğaya sayısız zarar veren santralin onlarca yıl sürecek tahliyesinin önünde daha birçok zorluk olduğunu gösterir nitelikte.

Japonya’nın doğusunda 2011 yılında gerçekleşen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunamiden ötürü 20 bin civarında insan hayatını kaybetmiş, Fukuşima Nükleer Santrali’nde arka arkaya kazalar yaşanmıştı.

Fukuşima Nükleer Santrali’nde yaşanan kazalar uzmanlara göre Çernobil felaketinden sonra yaşanmış en büyük nükleer kaza olarak kayda geçmişti.

Nükleer santralin 2011 yılında depremin ve tsunaminin yok etmesinin ardından ilk defa erimiş haldeki nükleer yakıta rastlandı.

Guardian’ın haberine göre su altı robotunun çektiği görüntüler, nükleer santralin zarar gören reaktörlerinden birinin yüzeyinin nükleer yakıt tarafından kaplandığını gösteriyor.

Tokyo Electric Power (TEPCO) şirketinin santral operatörü yaptığı açıklamada, robotun, Fukushima’nın 3 numaralı reaktöründe yer alan ana muhafaza kazanı içerisindeki çekirdeğin altında bulunan sütunun içerisinin alt tarafında bulunan çok miktarda katılaşmış lava benzeri kayalara ve katmanların birer metreyi bulduğu yığınlara ulaşıldığını belirtti.

TEPCO sözcüsü Takahiro Kimoto tarama çalışmalarının ardından yaptığı açıklamada, ‘tahliye yöntemleri bulmak için görüntülerdeki yığınların analiz edilmesinin zaman alacağını’ söyledi.

Santralin hasar gören 3 reaktöründe yer alan erimiş yakıtın konumunun belirlenip analiz edilmesi, santralin tahliye edilebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Diğer iki reaktörde de robotlarla tarama çalışmaları yapılmış, taramalar, ağır hasar ve yüksek radyasyon seviyeleri sebebiyle sonuçsuz kalmıştı.

Çekirdeğin erimesinin yarattığı ağır hasar -reaktör parçaları ile karışmış yakıt yığınları, on yıllarca yıl süreceği düşünülen tahliyenin önündeki zorluklara işaret eder nitelikte.


Karınca Dış Haberler