Ana SayfaDünyaFüze krizi: ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’ye karşı ‘gösteri atışları’ yaptı

Füze krizi: ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’ye karşı ‘gösteri atışları’ yaptı

HABER MERKEZİ – Kuzey Kore 4 Haziran’da “İlk kıtalararası balistik füzeyi ‘başarıyla’ attığını ve isterse dünyadaki her yeri vurabileceğini” iddia etmişti. Bugün ise ABD ve Güney Kore de Japonya’da deniz açıklarına füze attı.

Kuzey Kore ABD’nin yaptırımlarına rağmen nükleer silah çalışmalarını sürdürüyor.

4 Haziran’da Japonya Denizi açıklarına attığı füzenin ilk kıtalararası balistik füze (ICBM) olduğunu söyleyen Kuzey Kore, ‘dünyada istediği her yeri vurabileceğini’ iddia etmişti.

Bugün yaptığı açıklamada Kuzey Kore, ICBM’nin ucuna nükleer silah başlığı takılabileceğini öne sürdü.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan yetkililer de atılan füzenin ICBM olduğunu doğruladı.

‘Yeni bir tehdit’

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “4 Temmuz Amerika Bağımsızlık Günü arifesinde yapılan bu testin, yeni bir tehdite işaret ettiğini” belirtti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise “Bu ICBM testiyle ülkesinin hidrojen ve atom bombaları da dahil olmak üzere stratejik silahlanmasını tamamladığını” söyledi.

Jong-un, “ABD üzerimizdeki düşmanca tavrını kaldırmadığı sürece bu silahlardan vazgeçmeyi konuşmayacağız” dedi.

Kim Jong-un ABD Bağımsızlık Günü’ne ilişkin ise şunları söyledi:

Onları gücendirmiş ama bu Bağımsızlık Günü için onlara verdiğimiz bir ‘hediye paketi’ydi. Yankee’lere küçük ve büyük paketler göndereceğiz.

Rex Tillerson, “Bütün ülkeler nükleer bir silahın olası sonuçlarını hesaplayarak Kuzey Kore’nin bu davranışlarına karşı çıkmalıdır” dedi.

ABD ve Güney Kore’den de füze

Bunun yanında ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’ye ‘yapabileceklerini’ göstermek amacıyla, yine Japonya açıklarına ICBM benzeri fonksiyonları olan füzeler attı.

Bu füzelerin videoları orduların internet sitelerinde ‘yapabileceklerinin bir göstergesi’ olarak yayınlandı.

Pentagon Sözcüsü Dana W. White “Kendimizi ve müttefiklerimizi büyüyen Kuzey Kore tehditinden korumak için yapabileceklerimizin bir kısmını gösterdik. Kuzey Kore Yarımadası’nın tamamen nükleerden arınmasını istiyoruz” dedi.


Karınca Dış Haberler