Ana SayfaDünya‘Füze krizi’ derinleşiyor: Japonya ve ABD Kuzey Kore’ye ‘yeni askeri tedbirler’ uygulayacak

‘Füze krizi’ derinleşiyor: Japonya ve ABD Kuzey Kore’ye ‘yeni askeri tedbirler’ uygulayacak

HABER MERKEZİ – Kuzey Kore’nin Cuma günü ikinci kıtalararası balistik füze denemesini gerçekleştirmesinin ardından kriz derinleşmeye devam ediyor. Çin ve Rusya’yı Kuzey Kore’ye ekonomik destek sağlamakla suçlayan ABD ile Japonya liderleri Kuzey Kore’ye ‘yeni tedbirler uygulama’ sözü verirken, Çin iddiaları devlet gazetesinden reddetti. Çin’in devlet gazetesi, ‘Ancak çaylak bir ABD Başkanı kendi durduramadığı tehditi bizim durdurabileceğimizi iddia edebilir’ dedi.

Kuzey Kore yaptırımlara rağmen nükleer silah programları üzerindeki çalışmalarını sürdürürken, ‘füze krizi’ de derinleşmeye devam ediyor.

Cuma günü Kuzey Kore, bir öncekinin üzerinden henüz bir ay geçmeden bir ‘kıtalararası balistik füze’ (ICBM) denemesi daha gerçekleştirildiğini duyurmuş ve “bu deney sonunda Amerika kıtasının tamamının menzillerinde olduğunu kanıtladıkları” söylemişti.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanı Rex Rillerson “Kuzey Kore’nin ‘ayarsız’ davranışlarından ekonomik destekçisi olan Rusya ve Çin’in sorumlu olduğunu” iddia etmişti. ABD, Kore Yarımadası’nın üzerinde iki süpersonik B-1B bombardıman uçağı uçurmuştu.

‘Yeni askeri tedbirler uygulanacak’

Bugün Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ABD Başkanı Donald Trump’la telefonda görüşme yaptıklarını ve Trump’ın “ABD’nin müttefiklerine yönelecek her türlü askeri tehlikeye karşı gerekli tüm önlemleri almaya yemin ediyorum” dediğini kaydetti:

Kuzey Kore mevzuusunu, ABD, Japonya ve uluslararası camia ile birlikte barışçıl bir şekilde halletmeye çalıştık fakat onlar bu çabalarımızı ayaklar altına aldılar ve çözümden kaçtılar. Çin ve Rusya başta olmak üzere Kuzey Kore’ye olan baskının artırılması gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir. Donald Trump’la birlikte ‘yeni icraatler’ yapmaya karar verdik. Donald Trump, müttefiklerinin daha fazla zarar görmemesi için askeri tedbirler uygulayacağına yemin etti.

‘Kuzey Kore çalışmalarını kendi yürütüyor, destek olduğumuzu düşünmek acemiliktir’

‘Kuzey Kore’nin ekonomik destekçisi olmak’ ve ‘yükselen tansiyona rağmen hiçbir şey yapmamak’ ile suçlanan Çin’in devlet gazetesi ise bugün “Ancak acemi bir ABD Başkanı Kuzey Kore’nin nükleer çalışmasını kendi kendisine yaptığını bilmez ve başka ülkeleri suçlar, ABD’nin ve Güney Kore’nin yaptırımlarla durduramadığı çalışmalara biz nasıl engel olalım? Abesle iştigal” ifadelerine yer verdi ve Trump’ın bu tavrının ikinci ICBM denemesini engelleyememesinden doğan utancından olduğunu iddia etti.

Ne olmuştu?

Kuzey Kore yaptırımlara rağmen nükleer silah programı üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

İkisi geçen yıl olmak üzere 2006 yılından bu yana 5 nükleer füze denemesi yapan Kuzey Kore, 5 Nisan Çarşamba günü de balistik füze denemesinde bulunmuştu. Japonya’ya doğru fırlatılan füze 60 kilometre uçtuktan sonra infilak etmişti.

Kuzey Kore’nin üzerinde çalıştığı nükleer başlıklı füzelerin menzilinin ABD topraklarına ulaşabildiği belirtiliyor.

Amerikan yönetimi ise Kuzey Kore’nin füze denemesine sert tepki gösteriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, eğer Çin Kuzey Kore’ye nükleer silah programından vazgeçme yönünde baskı yapmazsa, ABD’nin Kuzey Kore konusunda tek başına hareket edeceğini ifade etmişti.

Öyle ki ABD Nisan ayında Deniz Kuvvetleri’ne ait bazı savaş gemilerini Kore Yarımadası’na göndermişti.

Kuzey Kore ise bu hamleye karşılık olarak ABD’nin gönderdiği uçak gemisini vurmaya hazır olduğunu duyurmuştu.

4 Temmuz’da Kuzey Kore yaptığı ICBM denemesi sonucu ‘Kıtalararası balistik füze çalışmalarını tamamladık, istediğimiz yeri vururuz’ demişti.

5 Temmuz’da ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’ye karşı ‘gösteri atışları’ yapmıştı.

29 Temmuz’da Kuzey Kore bir ICBM denemesi daha gerçekleştirmişti.


Karınca Dış Haberler