Ana SayfaDünya‘Gaz odaları’, Mussolini posterleri: İtalya’da ‘faşizm temalı’ plaj

‘Gaz odaları’, Mussolini posterleri: İtalya’da ‘faşizm temalı’ plaj

HABER MERKEZİ – İtalya’da ‘faşizm temalı’ bir plaj kuruldu. Plajda bulunan kabinlere dair  ‘gaz odası’ yazılı tabelalar, faşist lider Mussolini’nin posterleri yer alıyor. Plaja karşı tepkiler yükselirken işletme sahibinin ceza alabileceği belirtiliyor.

İtalya’nın kuzeyinde bulunan Venedik’e bağlı Chioggia sahilindeki Punta Canna Plajı’nda faşizm propagandası yapılıyor.

La Repubblica gazetesi, asılan tabelalarla ve plajın işletmecisinin anonslarıyla faşist Mussolini döneminin yüceltildiğini gösteren görüntüler yayımladı.

Bu ‘faşizm temalı’ plajın girişinde “Antidemokratik rejim bölgesi” yazısı, kabinlerin kapısında “Gaz odası, girmek yasak” şeklinde bir yazı ve tabelalarda faşist lider Benito Mussolini’nin posterleri ile “Benito dede, dürüst ve temiz bir İtalya için hayata dön” diyen bir bebek fotoğrafı yer alıyor.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre plajın sahibi Gianni Scarpa hemen her yarım saatte bir hoparlörlerden yaptığı anonslarla da “demokrasinin iğrenç olduğu”, “uyuşturucu bağımlılarının kökünün kazınması gerektiği” gibi nefret içerikli mesajlar veriyor.

Ülkede bir kısım insan plaja böylesi bir plaja tepki gösterirken bazıları ise ‘İtalya’nın daha büyük sorunları olduğunu’, ‘faşizmin de düşünce özgürlüğü’ olduğunu savundu.

‘Toplama kamplarının espri yapılacak yanı yok’

Faşizme direniş gösterenlerin kurduğu İtalyan Ulusal Partizanlar Derneği (Anpi), “Faşist dönemin toplama kamplarının espri yapılacak yanı yok” dedi.

Dernek, Scarpa’yı “provokatif ve tehlikeli biçimde hareket etmekle” suçladı.

Polis plaja baskın yaparak incelemelerde bulunurken Venedik Valiliği de plajın sahibine, faşizme atıfta bulunan materyalleri kaldırması talimatı verdi.

Ayrıca plajın sahibi Gianni Scarpa hakkında, “faşizmi övmekten” ve “nefret suçu işlemekten” dava açılabileceği belirtiliyor.

Faşist eylemleri yasaklayan yasalar yetersiz

İtalya’da mevcut yasalar, ayrımcı ve şiddete teşvik eden faşist eylem ve ifadelerin cezalandırılmasını öngörse de bu yasaların yetersiz kaldığını savunanlar var.

İtalya’da zaman zaman, Mussolini ve faşist referanslı imgelerle bezeli süs eşyası satan dükkanlar, Mussolini anmaları gibi “faşist rejime nostalji” haberleri çıkıyor.