Ana SayfaKadın‘Gelin tacı’ değil ‘papatya’: Çocuklar Evlendirmesin Platformu kurulacak

‘Gelin tacı’ değil ‘papatya’: Çocuklar Evlendirmesin Platformu kurulacak

HABER MERKEZİ – Çocuk yaşta zorla evlendirmelere karşı mücadele eden ve bu konuda toplumsal duyarlılık yaratmak için 13 yıldır kız çocuklarına ‘gelin tacı’ yapmayan kuaför Seval Alyürek, bir grup kadınla beraber ‘Çocuklar Evlendirilmesin Platformu’ kuracaklarını söyledi.

İzmir’in Konak ilçesi Hatay semtinde kuaförlük yapan Seval Alyürek çocuk yaşta zorla evlendirmelerin önüne geçmek ve bu konuda toplumsal duyarlılık oluşturmak için 13 yıldır kız çocuklarına ‘gelin tacı’ yapmıyor.

13 yıl önce gelin başı yapılması için getirilen küçük yaştaki bir kız çocuğunun gözlerindeki korkunun hala aklında olduğunu söyleyen Alyürek, o gün bu kararı aldığını belirtiyor.

‘Çocukların sesi olmak istiyorum’

dihaber’e konuşan Alyürek çocukların sesi olmak istediğini belirterek şunları söylüyor:

En büyük pişmanlığım o gün getirilen kız çocuğunun ailesini ikna edememem. Bir kuaför olarak çocukların evlenmelerine mani olamıyorsak bile en azından o çocukları süslemeyelim. Tüm meslektaşlarımı da bunu yapmaya davet ediyorum.

’18 yaşından küçüklere gelin tacı değil, papatyalar takıyorum’

İşyerinin camına “Çocuk geline hayır! 18 yaşından küçüklere gelin tacı değil, papatyalar takıyorum” yazısı asan Alyürek, işyerine gelenlerle sürekli bu konuda konuşmalar yaparak daha fazla farkındalık yaratmak istediğini belirtiyor.

‘Çocuklar Evlendirilmesin Platformu’

Bir grup kadınla birlikte ”Çocuklar Evlendirilmesin” adıyla bir platform kurmaya hazırlandıklarını söyleyen Alyürek, tüm derneklerin, kadın kurumlarının hatta tüm toplumun çocuklar için yapılan çalışmalara, projelere destek vermesi gerektiğini vurguluyor.

Alyürek, bu kapsamda ilk olarak çocuklara yönelik şiddet davalarında avukat aşamasında destek sağlamak için İzmir Barosu ile görüştüklerini söylüyor:

Mahkemelerde de çocukların sesi olmamız gerekiyor. Yasalar çerçevesinde İzmir Barosu bu projeye destek verdi. Elimizden geleni yapacağız. Pek çok sektör bunu yapabilir. Mesela gelinlikçiler gelinlik satmayabilir, gelin arabası süslemeyebilir. Bu şekilde safları sıkıştırarak, bir araya gelerek toplum bilincini oluşturmalıyız.

‘Çocuğun rızası yoktur ve konu kapatılmıştır’

Gelinlik giydirilmiş oyuncak bebeklerin de çocukların evlenmesini meşrulaştırdığını dile getiren Alyürek, çocuklara ilişkin çalışmaların her alana yayılması ve “Çocuğun rızası yoktur ve konu kapatılmıştır” denilerek çalışmaların toplumun tamamına yerleşmesi gerektiğine vurgu yapıyor.