Ana SayfaGüncelGerekçe ‘makul şüphe’, suçlama ‘örgüt üyeliği’: Gazeteciler günlerdir gözaltında

Gerekçe ‘makul şüphe’, suçlama ‘örgüt üyeliği’: Gazeteciler günlerdir gözaltında

HABER MERKEZİ – İslahiye’de “makul şüphe” gerekçesiyle gözaltına alınan, AA ve DHA tarafından ise “2 PKK üyesi yakalandı” denilerek hedef gösterilen dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman 5 gündür gözaltında tutuluyor. 11 Temmuz’da gözaltına alınan Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanları Zeki Erdem 8, Mehmet Emin Yılmaz ise 6 gündür gözaltında.

Haber takibi için gittikleri Hatay-Antep sınır hattında “makul şüphe” gerekçesi ile gözaltına alınan dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman, 5 gündür hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltında tutuluyor.

Alayumat ve Akman’la ancak 5’inci günde görüşen avukatları Suphi Zarif dosyada gizlilik kararı olduğunu ve iki gazeteci hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla suçlandıklarını söyledi. Müvekkillerinin hangi delillerle bu iddia ile suçlandıklarını ise öğrenemediklerini belirten Zarif, iki gazetecinin moralinin iyi olduğunu söyledi.

Alayumat: Benimle ilgisi olmayan fotoğraflar gösterdiler

Ayrıca İstanbul’dan Hatay’a gelen Alayumat’ın annesi Türkan Alayumat, savcılık izniyle oğluyla görüştü. Anne Alayumat, şunları söyledi:

Durumu iyiydi. Herkese selamı var. Bana, ‘İfademizi daha almadılar. Sadece bana benim ilgim olmayan fotoğrafları gösterdiler. Zaten bunları hiç kabul etmedim. Yakın bir zamanda savcılığa sevk edilmeyi bekliyorum. Biz haber yaparken polis ve asker bizi gözaltına alıp buraya getirdiler’ dedi. Tek odada tutulduğunu söyledi.

İslahiye’de 13 Temmuz’da gözaltına alınan iki gazeteci daha sonra Hatay Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü’ne götürülmüşlerdi.

AA hedef gösterdi

Gazetecilerle ilgili ailelere ve ajansa herhangi bir bilgi verilmezken, devletin resmi ajansı Anadolu Ajansı (AA) ve Doğan Haber Ajansı (DHA) iki gazeteciyi “Hatay’da aranan PKK üyeleri Gaziantep’te yakalandı” şeklindeki haberlerle hedef göstermişti.

dihaber ise muhabirlerinin İslahiye’ye gelmeden önce günlerce Hatay’da haber takibi yaptıklarını belirtirken, AA ve DHA ile ajansların haberini servis eden hükümete yakın medya kuruluşlarının haberlerine tepki göstermişti.

dihaber açıklamasında muhabirlerinin Hatay-Antep sınır hattında gözaltına alınmadan önce imza attıkları haberleri de paylaşmıştı.

Gazeteci Erdem’in dosyasına ‘gizlilik’ kararı

11 Temmuz’da gözaltına alınan Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanları Zeki Erdem 8, Mehmet Emin Yılmaz ise 6 gündür gözaltında.

Adana’dan Diyarbakır’a giderken Siverek’teki yol kontrolünde  gözaltına alınan ve polisin gözaltı merkezi olarak kullandığı Sabiha Özlek Lisesi Spor Salonu’nda tutulan Erdem’in dosyası hakkında “gizlilik” kararı da getirildi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ile Rojeva Medya gazetelerinin dağıtımcılığını yapan ve 13 Temmuz’da evine yapılan baskınla gözaltına alınan Mehmet Emin Yılmaz da aynı spor salonunda bilinmeyen bir nedenle gözaltında tutuluyor.