Ana SayfaGüncelGökova Körfezi’nde 6.6 büyüklüğünde deprem: İki kişi yaşamını yitirdi

Gökova Körfezi’nde 6.6 büyüklüğünde deprem: İki kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Merkez üssü Gökova Körfezi olan ve başta Muğla ve İzmir’de hissedilen 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından 160 artçı sarsıntı kaydedildi. Şiddetli depremde  iki kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı, 40 santimetrelik dalgalar oluştu, ev ve işyerleri hasar gördü. Kandilli Rasathanesi, depremden yaklaşık 10 saat sonra bir basın toplantısı düzenleyerek sarsıntıya ilişkin verileri paylaştı.

Bodrum Yarımadası ile Datça Yarımadası arasında kalan Gökova Körfezi’nde saat 01.31’de bir deprem meydana geldi.

Depremin başta Muğla ve İzmir olmak üzere Ege ve Akdeniz’e kıyısı olan il ve ilçelerde hissedildiği belirtildi.

Sarsıntının ardından elektrik kesintilerinin meydana geldiği aktarıldı.

Kandilli Rasathanesi, depremin 6.2 büyüklüğünde olduğunu kaydetti. Ancak yeni bir açıklama yapan rasathane depremin büyüklüğünü 6.6 olarak revize etti.

AFAD ise deprem büyüklüğünü 6.3 olarak duyurmuş ardından revize ederek 6.5’e çekmişti.

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) ve ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise depremin büyüklüğünü 6.7 olarak vermişti.

160 artçı sarsıntı meydana geldi

Kandilli Rasathanesi, meydana gelen depremin ardından 160 artçı sarsıntı kaydedildiğini açıkladı. Bunların en büyüğü ise 4.8 olarak belirlendi.

Dev dalgalar oluştu, elektrikler kesildi, evler hasar gördü, en az 88 kişi yaralandı

Deprem nedeniyle Bodrum’da trafolar hasar gördü, elektrik kesintileri yaşandı.

Ayrıca yaklaşık 3 dakika boyunca gelen 30-40 cm yüksekliğindeki dalgalar nedeniyle bazı işyerleri sular altında kaldı.

Gümbet İnceburun’da meydana gelen tsunamide ise 12 tur teknesi ile 5 balıkçı teknesi karaya sürüklenirken, onlarca ev ve işyeri sular altında kaldı.

Bodrumlular ile yerli ve yabancı turistler geceyi sokaklarda ve parklarda geçirdi.

Deprem nedeniyle Bodrum’da 70’in üzerinde yurttaş hafif yaralandı.

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz’ın yaptığı açıklama şöyle:

Can kaybının ve ağır yaralının olmaması sevindirici. Sarsıntıdan dolayı panik yaşayıp atlayan bazı vatandaşlarda kırık vakaları yaşandı. Böyle bir depremde bunlar da normal. Yaşanan büyük sarsıntıya rağmen bazı evlerde çatlamalar var. Ancak herhangi bir yıkılma söz konusu değil. Bu büyüklükte bir sarsıntıda, binalarımızın ilçede en fazla iki kat olması büyük hasar yaşanmasını önledi. Kırsal kesimde, özellikle kerpiç yapılı ve eski evlerde kısmi göçmeler var. Gümbet’te denizin yükselmesinden dolayı su baskınları yaşandı. Ve bazı teknelerde maddi zararlar meydana geldi. Hastanelerimize yaklaşık 70 yaralı müracaat etti. Devlet hastanesinde taşıyıcı kolonlarda bir sorun yok, sadece asma tavandaki bazı plastik bölmelerde çökmeler oldu. Bu da hastalarımızda tedirginliğe neden oldu. Hastane bahçesine çıkardık hastalarımızı. Teknik ekipler hastanede inceleme yapacaklar. Bu incelemeler sonuçlanıncaya kadar da hastalarımızın tedavileri burada sürecek. Ayrıca ilçeden Kos’a yapılan feribot seferleri de durduruldu.

Ayrıca deprem sırasında 30’a yakın otomobilde, ağaç dalları ve kayaların düşmesi sonucu maddi hasar meydana gelirken, Bodrum’un Mumcular, Yalıçiftlik, Mazı mahallelerindeki bazı evlerde çatlak meydana geldiği belirtildi.

Depremin en fazla hissedildiği yer olan Muğla’nın Datça İlçesi’ndeki Reşadiye Mahallesi’nde ise iki katlı bir binada büyük hasar meydana geldi.

İlçede deprem sırasında paniğe kapılan 18 kişinin çeşitli yerlerinden yaralandı.

Depremin merkez üssü olan Muğla’da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, şu bilgileri paylaştı:

Çok şiddetli bir deprem ve çok uzun sürdü. Can kaybı olmadı. Ufak tefek duvar yıkıkları bilgisi alıyoruz. Üzücü olan bu panikle yüksekten, pencereden atlayan vatandaşların olduğu, onların da hastaneye kaldırıldığı ile ilgili bilgiler geldi. Trafo yangını, ot yangını gibi ufak yangınlar var. Hemen müdahale edildi. Gelen bilgiler Seydikemer’den Bodrum’a kadar 13 ilçeden can kaybı söz konusu değil. Büyük bir yıkım da söz konusu değil. Sadece duvar yıkılmaları var. Köylerden de bilgi geliyor. Yıkımlar evlerin tamamen yıkılması şeklinde değil, eski, çürük, yığma duvarların yıkımı söz konusu.

Kos Adası’nda iki kişi yaşamını yitirdi

Depremin merkez üssüne yakın olan Kos Adası’nda da sarsıntı şiddetli olarak hissedildi.

Yunanistan’a bağlı adada deprem nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, çok sayıda binanın da hasar gördüğü kaydedildi.

Depremde 120 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Kandilli Rasathanesi’nden 10 saat sonra açıklama

Kandilli Rasathanesi, depremden yaklaşık 10 saat sonra açıklama yaparak şunları aktardı:

Bu sabaha karşı, 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem derinliği 5 kilometre olduğundan dolayı geniş bir alanda hissedildi. İstanköy Adası’nda (Kos Adası) da 2 kişinin can kaybına ve ciddi anlamda hasara yol açtı. Bizde herhangi bir kaybımız yok, 80 yaralımız var. Bölge sismik olarak aktif bir bölge. 160 civarı artçı sarsıntı kaydettik, en büyüğü 4.8 olarak tespit edildi. Bilimsel olarak 5.5 büyüklüğüne kadar artçı bekleyebiliriz. Dolayısıyla bölgedeki yurttaşlarımızın tekrar kendilerine geçmiş olsun diliyoruz, teyakkuzda olmalarını öneriyoruz.

UNESCO’nun hükümetler arası komisyonu tarafından akredite olarak bölgesel denizlerde tsunami servis sağlayıcısı olduk. Bu bölgelerle ilgili uyarı mesajı bizden gidiyor bölgede. Bu deprem sonrası da bir tsunami meydana geldi. Bu tsunaminin Bodrum limanından olan istasyonda maksimum 13 cm olarak kaydedildi. Liman içindeki cihazın konumu gereği çok düşük kaydedildi, Gümbet gibi güney kıyılarda çok daha yüksek su baskınları gözlendi. Akıntılı bir şekilde içerilere kadar girdi. 6.6 büyüklüğündeki depremin Gökova Körfezi’nin batısındaki bir sismik boşluğu doldurduğunu söyleyebiliriz. Tek bilemediğimiz şey zamanı. Dünyanın hiçbir yerinde zamanı konuşmak, bilmek mümkün değildir.