Ana SayfaDünyaGuardian: Erdoğan’ın konuşması ‘heyecanlı ve hırçın’dı

Guardian: Erdoğan’ın konuşması ‘heyecanlı ve hırçın’dı

HABER MERKEZİ – Darbe girişiminin yıldönümünde Boğaziçi Köprüsü’nde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri Guardian’da da yer buldu. Kareem Shaheen’in imzasını taşıyan habere göre Erdoğan “heyecanlı ve hırçın” bir konuşma yaptı. Haberde, “Cumhurbaşkanı konuşmasında muhalefet partilerini de sert bir dille eleştirdi ve darbe sonrası uzlaşma çabası olmayacağının da sinyalini verdi” ifadeleri kullanıldı.

Britanya’da yayınlanan Guardian gazetesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde eski adıyla Boğaziçi Köprüsü olan ’15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki etkinlikte “heyecanlı ve hırçın” bir konuşma yaptığını yazdı.

Gazeteye göre Erdoğan konuşmasında, gelecekte herhangi bir uzlaşma çabası olmayacağının da işaretini verdi.

Guardian’da yer alan ve Kareem Shaheen’in imzasını taşıyan haberin başlığı ise şöyle: “Erdoğan darbe girişiminin yıldönümünde idam cezasını destekledi”.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre Shaheen yazısında, Erdoğan’ın ‘dini referanslar’ ile dolu konuşmasından “FETÖ’yle bağlantısı tespit edilenlerin mahkemeye Guantanamo’da olduğu gibi tek tip elbiseyle çıkarılması” ve “Önce bu hainlerin kafasını kopartacağız” sözlerini öne çıkardı.

  15 Temmuz | 'İdamı onaylarım' diyen Erdoğan'dan Guantanamo önerisi

Guardian’daki haberden bazı satırlar ise şöyle:

Darbe, tüm siyasi görüşlerden vatandaşların sokaklara çıkarak askerlere meydan okumasıyla yenilgiye uğratıldı. Hükümet darbe girişiminden, birçok takipçisi olan sürgündeki din adamı Fethullah Gülen’i ve hareketini sorumlu tutuyor.

Ancak Türkiye darbe girişiminde bulunanların çok ötesine giden, muhaliflere hatta muhalif politikacılara uzanan sıkı önlemlerin gölgesinde. On binlerce memur, polis, asker, yargı ve medya mensubu ile akademisyen görevden uzaklaştırıldı ya da gözaltına alındı. Tıpkı çok sayıda insan hakları aktivisti gibi… Hükümet Cuma günü de 7 bin kişiyi daha görevden uzaklaştırdı. 150’den fazla gazeteci de hapiste.

Adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilen Boğaziçi Köprüsü’nde, kurbanlar anısına inşa edilen bir anıtı da açan Cumhurbaşkanı konuşmasında muhalefet partilerini de sert bir dille eleştirdi ve darbe sonrası uzlaşma çabası olmayacağının da sinyalini verdi.