Ana SayfaÇalışma YaşamıGülmen ve Özakça 116 gündür açlık grevinde

Gülmen ve Özakça 116 gündür açlık grevinde

HABER MERKEZİ – KHK ile mesleklerinden ihraç edilen ve başlattıkları açlık grevi sürerken tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevi eylemi bugün 116. gününde. Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, “Havalı yatak temin edilmezse yatmaya dayalı yaralar ortaya çıkabilir ve bu enfeksiyon nedeniyle hayatlarını kaybedebilirler” uyarısında bulundu.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde de devam ettikleri açlık grevi eylemi 116. gününde.

Eğitimcilerin gözaltına alınıp tutuklanmalarının ardından açlık grevine başlayan Semih Özkaça’nın eşi Esra Özakça’nın eylemi ise 41’inci gününe girdi.

Gülmen’in havalı yatak isteği reddedildi

Nuriye Gülmen, açlık grevinin 101. gününde yazdığı mektupta, yatakta kemiklerinin batmaya başladığını bu nedenle havalı yatak istediğini ancak cezaevi yönetiminin izin vermediğini duyurdu.

Gülmen mektubunda “Kemiklerim batmaya başladı. Bunun bir ileri aşaması, yatak yarası. Ne yapsam diye düşündüm. Mecbur havalı yatak alacağım. Yani isteyeceğim. Hapishane yönetimi ‘olmaz’ dedi” ifadelerine yer verdi.

Tabip odasının görüşmesine izin verilmiyor

Eylemlerini 23 Mayıs’tan beri cezaevinde sürdüren Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın durumuna ilişkin Gazete Duvar’dan Serkan Alan’a açıklamalarda bulunan Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, tabip odasının cezaevinde eğitimcilerle görüşmesine izin verilmediğini belirtti.

Kamu kuruluşu olduklarını belirterek bu duruma itiraz ettiklerini ve sonucunu beklediklerini aktaran Bulut, Adalet Bakanlığı’ndan gelecek sonuca göre Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumuna ilişkin ayrıntılı bilgi sahibi olacaklarını ifade etti.

‘Havalı yatak temin edilmeli’

Vedat Bulut, şunları söyledi:

Tutuklanmalarının ardından tüm takiplerimizi yalnızca revirdeki doktorlarıyla görüşerek yapabiliyoruz. Onlardan ve görüşen avukatlarından aldığımız bilgilere göre birçok sağlık sorunu ortaya çıkmış durumda. Bundan sonra da farklı enfeksiyon türlerinden etkilenebilirler. Örneğin havalı yatak temin edilmezse yatmaya dayalı yaralar ortaya çıkabilir ve bu enfeksiyon nedeniyle hayatlarını kaybedebilirler.

Ankara Tabip Odası Başkanı, açlık grevine ne kadar devam edilebileceğine ilişkin ise şunları söyledi:

Kişilerin bu eylem biçimini ne kadar süre devam ettireceklerini öngöremiyoruz; kişiye bağlı olarak değişebiliyor. En uzun 230 gün yaşayan bir vakamız vardı; ama hapishane koşullarında bu daha kısa süreye koşullar nedeniyle inebilir. Önümüzdeki kısa sürede hayatlarını kaybederlerse ne yazık ki sürpriz olmaz.