Ana SayfaGüncelGülmen ve Özakça 120 gündür açlık grevinde: ‘Son derece tehlikeli bir süreçteyiz’

Gülmen ve Özakça 120 gündür açlık grevinde: ‘Son derece tehlikeli bir süreçteyiz’

HABER MERKEZİ – KHK ile mesleklerinden ihraç edilen ve başlattıkları açlık grevi sürerken tutuklanan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi eylemi bugün 120. gününde. Eğitimcilerin avukatı Selçuk Kozağaçlı, Gülmen ve Özakça’nın durumuna ilişkin şu uyarı yaptı: “Son derece tehlikeli bir süreçteyiz. Gülmen ve Özakça’ya hekim seçme hakkı verilmeli ki; grevci ne zaman grevi bırakabileceğini bilsin. Çünkü bu insanlar ölmek istemiyorlar. Sağlık durumlarını kendileri de, biz de bilmiyoruz.”

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde de devam ettikleri açlık grevi eylemi 120. gününde.

Böylece iki eğitimci tam 4 aydır açlık grevine devam ediyor.

Eğitimcilerin gözaltına alınıp tutuklanmalarının ardından açlık grevine başlayan Semih Özkaça’nın eşi Esra Özakça’nın eylemi ise 45’inci gününe girdi.

“İşimi geri istiyorum” sloganıyla başlattıkları açlık grevini cezaevinde sürdüren Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumu ise kötüye gidiyor.

İki eğitimcinin sağlık durumuyla ilgili DW Türkçe’ye konuşan Avukat Selçuk Kozağaçlı, Gülmen ve Özakça’nın bütün hareketlerinin sınırlandığını, yürüyemediklerini ve ağrılarının çok fazla olduğunu söyledi.

Gülmen ve Özakça’nın zihinleri ve bilinçleri ise halen açık.

Kozağaçlı, Gülmen ve Özakça’nın cezaevine girmeden önce Ankara Tabip Odası doktorları tarafından muayene edildiğini hatırlatırken, tutuklandıklarından sonra Adalet Bakanlığı’nın bu doktorların muayenesine izin vermediğini belirtti.

‘Son derece tehlikeli bir süreçteyiz’

Avukat Kozağaçlı, iki eğitimcinin durumuna ilişkin şu uyarı da yaptı:

Hapishanedeki doktorlar Gülmen ve Özakça’ya ‘size müdahale edeceğiz’ dediler. Bu yüzden de Gülmen ve Özakça muayeneyi reddetti. 40 gündür muayeneleri yapılmıyor.

Son derece tehlikeli bir süreçteyiz. Gülmen ve Özakça’ya hekim seçme hakkı verilmeli ki; grevci ne zaman grevi bırakabileceğini bilsin. Çünkü bu insanlar ölmek istemiyorlar. Sağlık durumlarını kendileri de, biz de bilmiyoruz. Yaşam tehlike sınırının aşıp aşılmadığını ölçecek durumda değiliz. İnsanların hekim hakkını ellerinden alırsanız, bu durum hükümetin ölüm eylemine dönüşür.

120. günde Ankara’da eylem

Öte yandan, dün deklare edilen Nuriye ve Semih İçin Dayanışma Platformu, Gülmen ve Özakça’nın açlık grevinin 120’nci günü olan bugün Selanik Caddesi’nden Sakarya Caddesi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirecek.

Sanatçı ve edebiyatçılardan 1 günlük açlık grevi

Gülmen ve Özakça’nın 120 gündür süren açlık grevine destek vermek için sanatçı ve edebiyatçılar da 1 günlük destek açlık grevine başladı.

Açlık grevi yapacak isimlerin arasında Edip Akbayram, Deniz Türkali, Ataol Behramoğlu, Fatoş Güney, Hüseyin Turan, ve Orhan Aydın da bulunuyor.

Video aracılığıyla konuya ilişkin bir açıklama yapan şair Behramoğlu şunları söyledi:

Bugün 6 Temmuz Perşembe. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça yaşamlarını ortaya koyarak başlattıkları haklı direnişin 120. gününü geride bıraktılar. Yetkilileri inatlaşmaktan vazgeçerek hukukun, adaletin, vicdanın sesini dinlemeye çağırmak için aralarında Edip Akbayram, Fatoş Güney, Hüseyin Turan ve Deniz Türkali gibi arkadaşlarımın da bulunduğu sanatçılar ve aydınlar, bütün bir gün arkadaşlarımızın yanında olmak için bir yudum su içmeyeceğiz boğazımızdan bir lokma geçmeyecek.