Ana SayfaGüncelHahn ‘Tutuklamalarla ilgili kaygılıyız’ dedi, Çavuşoğlu tutuklu gazetecileri ‘ajanlık’la suçladı

Hahn ‘Tutuklamalarla ilgili kaygılıyız’ dedi, Çavuşoğlu tutuklu gazetecileri ‘ajanlık’la suçladı

HABER MERKEZİ – OHAL sebebiyle artan hak ihlalleri, hak savunucuları ve gazeteci tutuklamaları nedeniyle krizin sürdüğü Türkiye ile AB arasında gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, “Türkiye’deki tutuklamalar ve ifade özgürlüğü konusunda kaygılıyız” derken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’de tutuklanan ve sınır dışı edilen gazetecileri bir kez daha “ajanlıkla” suçladı.

OHAL sebebiyle artan hak ihlalleri ve gazeteci tutuklamaları nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında yaşanan kriz sürerken, Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB’nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Johannes Hahn, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı’nda bir araya geldi.

Toplantının ardından Mogherini, Çavuşoğlu, Hahn ve Çelik ortak basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, “Türkiye’deki tutuklamalar ve ifade özgürlüğü konusunda kaygılıyız” derken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’de tutuklanan ve sınır dışı edilen gazetecileri bir kez daha “teröre destek vermek” ve “ajanlıkla” suçladı.

‘Tutuklamalar konusunda kaygılıyız’

Johannes Hahn’ın basın toplantısında yaptığı konuşmadan satırbaşları şöyle:

Türkiye’deki tutuklamalar ve ifade özgürlüğü konusunda kaygılıyız.

Vize konusunda mesajımız net. Türkiye koşulları yerine getirdiği takdirde AB sözüne sadık kalacaktır. Türkiye’nin 77 kriterden tamamlanması gereken 5 kriteri daha var. Bu süreçte Türk muhataplarımızla yakın irtibatımız sürecek.

Mülteci konusu çözümünde iki taraf da olumlu bir ilerleme kaydetmiştir ve bu sayede birçok hayat kurtarılmıştır. Türkiye’deki mülteciler için 2,9 milyar Euro ayrıldı. Bu fonların yıl sonu yerine ulaşmış olmasını umuyoruz.

Çavuşoğlu ise yaptığı konuşmada basın ve ifade özgürlüğü konusunda gelen eleştirilerle ilgili konuştu. Çavuşoğlu şunları söyledi:

Bugün gerçekleşen toplantıda, AB’ye katılım müzakereleri, diyalog, Gümrük Birliği, vize, terörle mücadele, göç ve uluslararası konuları ele aldık, AB ile aramızdaki göç anlaşmasına değindik. Göç anlaşması sonrası Yunanistan’a gitmeye çalışan göçmenlerin sayısı yüzde 99 azalmıştır. Türkiye, anlaşmayla ilgili yükümlükleri yerine getirmiştir ancak bazı aksaklıklar var bunlar için çalışıyoruz.

Gazeteci kimliğine sahip olmak her türlü suçu işlemeyi meşru göstermez veya başka bir meslek de olabilir. Hain darbe girişiminin içinde bulunan ve bu darbe girişimine aktif destek veren kim olursa olsun, ister gazeteci ister asker ister polis ister siyasetçi fark etmez, hepsi aynı, birini diğerinden ayıramayız. O yüzden gerçek demokratik muhalefetle teröre destek verenler ayırımını bilmezsek o zaman sorun orada başlar. Bunu çok iyi bir şekilde tespit edip ayırt etmek lazım. Bu konularda her türlü bilgiyi biz AB’ye vermeye, bilgiyi paylaşmaya hazırız, bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonraki süreçte de yapacağız. AB’nin bizden istediklerini değerlendiriyoruz. Özellikle OHAL sürecindeki tutuklamalarla ilgili değerlendirmeleri yapacağız. AB ile uyumlu çalışmak istiyoruz.

Gazetecilere ajanlık suçlaması

İşini düzgün yapan gazeteci ile teröre destek veren gazetecilerin bir tutulması doğru değil. Gazeteci olmak her türlü suçu işlemeyi meşru göstermez. Son zamanlarda moda bu gazetecileri ajan olarak kullan! Nasılsa yakalanınca kıyamet kopacak.

‘FETÖ Af Örgütü’nü Türkiye’de ele geçirmiş’

Tutuklanan Taner Kılıç, FETÖ üyelerinin kullandığı Bylock programını kullanmaktan tutuklanmıştır. Sivil toplum örgütleri herkesle zaman zaman bizim bile görüşmediğimiz kişilerle görüşebilirler ama üye olmak farklı bir şeydir. FETÖ gelmiş Af Örgütünü Türkiye’de ele geçirmiş şimdi ne yapalım?

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de basın toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne dönük ihlallerle ilgili kaygılarını Türkiye’ye ilettiklerini söyledi.