Ana SayfaGüncelHaziran’dan ÖDP’ye, sendikalardan ekolojistlere HDP’nin nöbetine tam destek

Haziran’dan ÖDP’ye, sendikalardan ekolojistlere HDP’nin nöbetine tam destek

HABER MERKEZİ – HDP’nin Diyarbakır’ın ardından yarın Yoğurtçu Parkı’nda devam edeceği “Vicdan ve Adalet Nöbeti”ne siyasi partilerden sendikalara ve yaşam savunucularına dek farklı kesimlerden destek açıklaması geldi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır Ekin Ceren Parkı’nda başlattığı “Vicdan ve Adalet Nöbeti” yarından itibaren İstanbul Yoğurtçu Parkı’nda devam edecek.

İstanbul’daki nöbet için hazırlıklar sürerken, nöbete birçok sendika, siyasi parti ve yaşam savunucusu desteğini açıkladı.

Haziran, Devrimci Parti, SYKP ve ÖDP’den destek

Haziran Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Burak Yücel, “Zulmün, adaletsizliğin ve hukuksuzluğun olduğu yerde kuşkusuz adalet için direniş olacaktır. HDP’nin milletvekilleri hapiste. Hem onlar için hem de özgür siyaset yapabilmeleri için HDP’nin başlatmış olduğu bu süreci meşru buluyorum” diyerek desteğini açıkladı.

Toplumun farklı kesimleri ve partilerin farklı düşünceleri olsa da bugün benzer talepleri dillendirdiklerini belirten Yücel, “Toplum, nasıl Adalet Yürüyüşü’nü desteklediyse HDP’nin bu eylemini de desteklemesi gerekiyor. Birbirimizin taleplerini sahiplenelim” diye konuştu.

HDP’nin nöbetini desteklediklerini belirten Devrimci Parti (DP) Genel Başkanı Ufuk Göllü ise şunları söyledi:

Demokrasi, işçi sınıfın ve ezilenlerin ortak eylemiyle gelişecektir. Adalet talebi de ancak bu kesimler tarafından tutarlı bir şekilde savunulabilir. HDP, bugün faşizme karşı sokağa çıkması önemlidir. Desteklenmelidir ve büyütülmelidir. Faşizme karşı işçi sınıfı ve ezilenlerin anti-faşist cephesi sokakta büyütülmelidir. Demokrasi, adalet ve özgürlük sokakta işçi sınıfı ve ezilenlerin meşru mücadelesiyle büyütülebilir.

Göllü, kendisini emekten, demokrasiden ve adaletten yana tanımlayan herkesin bu nöbeti desteklemesi yönünde çağrı yaptı.

Yarın Yoğutçu Parkı’nda olacaklarını açıklayan Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya da yaşanan baskıları ötelemek için yapılacak eylem ve etkinliklerin içinde olacaklarını ifade etti.

Saray, her alanda sokağa ele geçirmeye çalışıyor. İnşa etmeye çalıştığı şeyi sokağa ele geçirerek ilan edecek. Bu da faşist diktatörlük demektir. Üstümüze gelen bu zifiri karanlığın geriletilmesinin tek yolu kitleleri sokağa taşırmaktır. Toplumun tüm muhalif kesimlerini sokağa çıkarmalıyız. Bu sokak eylemlerini çok önemsiyoruz.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş ise, nöbetin önemli bir etkinlik olduğunu ve büyütülmesi gerektiğini kaydetti.

Adaletsizliğin hüküm sürdüğü dönemden geçtiklerini dile getiren Taş, “Her yerde ve düzeyde adaletsizlik var. Doğal olarak adaletsizliğin karşısında CHP ve HDP’nin mücadelesi anlamlı çabalar. Demokratik güçler bu eylemlerin yanında olmalıdır. Kendi nöbetimiz gibi görüyoruz” dedi.

Sendikalar da Yoğurtçu’da olacak

Yoğurtçu Parkı’nda startı verilecek olan nöbete sendika ve meslek örgütlerinden de destek var.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), yarın saat 12.00’de nöbete destek vereceklerini duyurdu.

Sendikalar ve meslek örgütleri, “OHAL/KHK rejimine karşı demokrasi mücadelesini güçlendirmek ve büyütmek amacıyla destek ziyaretinde bulunulacaklarını” belirtti.

Yaşam savunucularından da destek

HDP’nin Kadıköy’deki nöbetine Validebağ Savunması, Kuzey Ormanları Savunması ve İstanbul Kent Savunması da katılım gösterecek.

Validebağ Savunması üyesi Figen Küçüksezer, nöbette HDP’nin yanında yer alacaklarını ifade ederken, Adalet Yürüyüşü’ne verilen desteğin ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ için de verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Küçüksezer, 1 Ağustos’ta Yoğurtçu Parkı’na yapılacak olan nöbette yer alacağını söyledi.

Kuzey Ormanları Savunması üyesi Emin Turan ise “Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü sonrasında HDP’nin başlattığı demokrasiyi dışarıda, sokakta, parklarda, halkın içinde arama çalışması son derece isabetlidir” derken, başka bir yol kalmadığını ve bu gibi eylemleri çoğaltmak gerektiğini belirtti.

Turan, “HDP’nin ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ çağrısına, biz de buradan çevrecileri çağırarak ses oluyoruz. Bunu bir partinin, bir çevrecinin talebi olarak görmüyoruz. Çünkü buna ihtiyacımız var. CHP yaptı ona da katıldık, HDP yapıyor ona da katılacağız” dedi.

İstanbul Kent Savunması üyesi Çağdaş Öztürk de, HDP’nin attığı adımı önemli bulduğunu belirterek, “Çünkü adalet arayışı sadece kendi yaşamımız için değil, kentimiz, doğamız, şehirlerimiz, Sur, İstanbul içindir” dedi.


dihaber’den derlenmiştir.