Ana SayfaGüncelHDP: 33 düş yolcusuna sözümüz var

HDP: 33 düş yolcusuna sözümüz var

ANKARA – Suruç Katliamı’nın 2’nci yıldönümünde yazılı bir açıklama yapan HDP Merkez Yürütme Kurulu, “Onların idealleri bizlerin mücadelesinde yaşayacak. Onların halklar arasında kurduğu köprüyü korumak ve geliştirmek bizim sözümüz. 33 düş yolcusunu saygı ve sevgi ile anıyoruz” ifadeleriyle hayatını kaybedenlerin ideallerini mücadelelerinde yaşatacaklarını belirtti.

20 Temmuz 2015’te Suruç’tan Kobane’ye geçerek çocuklara oyuncak götürmek isteyen gençlere Suruç’ta, IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 33 kişinin hayatını kaybettiği katliamın üzerinden iki yıl geçti.

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Merkez Yürütme Kurulu, katliamın ikinci yılında yaptığı açıklamada Suruç Katliamı ile AKP’nin yeni bir dönem başlattığını belirtti.

Suruç Katliamı faillerinin açığa çıkarılmadığını belirten HDP, katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin ve yaralı kurtulanların gözaltına alındığına ve tutuklandığına dikkat çekti.

HDP MYK’si tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

33 gencin IŞİD eliyle vahşice katledildiği Suruç Katliamı savaş ve çatışmanın yeniden başlatılmasının ilk hamlesiydi. Suruç Katliamı ile bir dönem kapandı, AKP iktidarı tarafından yeni bir dönem başlatıldı.

Bütün savaşlarda önce köprüleri yıkarlar, destek gelmesin, halk yalnız kalsın diye. Suruç’ta halkların dayanışma ve IŞİD barbarlığına karşı birlikte mücadele köprüsü yıkılmak istendi. 2 yıl önce bugün, Kobanî’nin yeniden inşası için yola çıkan gençler bir köprü kurmayı hedefliyordu. Aralarında Türk, Kürt, Laz, Arap, Çerkes gençler vardı. Yıkılan bir kentin çocuklarına oyuncak ve fidan götürüyorlardı.

İktidar bu katliamın da üzerini örtmek için elinden geleni yaptı. Buna rağmen ailelerin ve dostlarının yürüttüğü hukuk mücadelesi sonucunda, 21 ay sonra dava görülmeye başlandı.

Tam bir hukuk garabeti olan bu davada tek sanık olarak, 10 Ekim Ankara Katliamı davasında tutuklu olan Yakup Şahin’in yargılanmaktadır. Yakup Şahin ilk duruşmaya güvenlik bahanesi ile getirilmedi, ikinci duruşmaya ise hasta olduğunu söyleyerek SEGBİS ile bağlanmayı reddetti.

Mahkeme heyetinin tavrı ise ibretlikti. İlk duruşmaya tanık olarak katılan SGDF Eşbaşkanı Ceren Çoban hakkında, mahkeme ifadesi nedeniyle suç duyurusunda bulunuldu. İkinci duruşmada ise yaralılar dışında kalan tanıkların müdahillik talepleri reddedildi. Gerekçe ise akıllara zarardı: Suçtan doğrudan etkilenmemek.

Suruç Katliamı’nın arkasındaki güçler açığa çıkartılmadı. Buna karşılık davanın takipçisi olan, adalet isteyen Suruç gazileri ve tanıkları sürekli gözaltı ve tutuklama saldırıları ile karşı karşıya kaldılar. Katliamdan bugüne 12 Suruç yaralısı tutuklandı.

Suruç Katliamı’nın üzerinden 2 yıl geçti. 33 devrimci genci unutmuyoruz. Onların vahşice katledilmelerini organize eden, bir canlı bombanın elini kolunu sallayarak Suruç’ta gezmesini sağlayan güçleri açığa çıkarma mücadelemiz devam edecek.

Onların idealleri bizlerin mücadelesinde yaşayacak. Onların halklar arasında kurduğu köprüyü korumak ve geliştirmek bizim sözümüz. 33 düş yolcusunu saygı ve sevgi ile anıyoruz.