Ana SayfaGüncelHDP’li Danış Beştaş: ‘İçtüzük değişikliği diktatörlük inşasında bir basamak’

HDP’li Danış Beştaş: ‘İçtüzük değişikliği diktatörlük inşasında bir basamak’

ANKARA – TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından Meclis Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanan Meclis İçtüzüğü değişikliği görüşmelerinde HDP grubu adına konuşan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, değişikliği ‘diktatörlük inşasında bir basamak’ olarak niteledirdi. Meclis’e sundukları önergelere yanıt alamadıklarını belirten Danış Beştaş, “Yasama organı yürütmenin işgali altında” dedi.

Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen ve Genel Kurul’da görüşmelerine başlanan AKP ve MHP imzalı TBMM İçtüzüğü değişikliği teklifinin görüşmelerinde konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Yasama organı yürütmenin işgali altında” dedi.

Kürt halkına hakaret edilse ortak geçmiş sayılmayacak mı? 

Teklif metninde yer alan “Türk milletinin tarihine ve ortak geçmişine, Anayasanın ilk dört maddesinde çerçevesi çizilen Anayasal düzene hakaret etmek ve sövmek, Türkiye Cumhuriyetinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasada düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar” ifadelerini hatırlatan Beştaş, “Kürt halkına hakaret edilirse ya da Ermenilere ya da Alevilere, bu, ortak geçmiş kabul edilmeyecek mi?” diye sordu.

Danış Beştaş sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye’de sadece Türk milleti yaşamıyor, Türkiye’de 80 milyon yurttaş yaşıyor; Türkiye’de Aleviler yaşıyor, Türkiye’de Kürtler yaşıyor, Türkiye’de Ermeniler yaşıyor, Türkiye’de Gürcüler yaşıyor, Türkiye’de Pomaklar yaşıyor. Bunların hepsi Türkiye yurttaşlarıdır ve Türkiye halklarıdır. Bir de üstüne üstlük, “ortak geçmiş” deniliyor. Neyin ortak geçmişi? Geçmişte ben de varım, Sayın Eseyan da var -yani gördüğüm için- siz de varsınız, Ceylan da var, Şenal Hanım da var, Mithat Hoca da var; her birimiz farklı bir kimlikteniz. Şimdi, gelip burada Kürt halkına hakaret edilirse ya da Ermenilere ya da Alevilere, bu, ortak geçmiş kabul edilmeyecek mi? Türkiye halkı kesinlikle 80 milyondur ve bunun böyle bilinmesi lazım.

Yargıtay’ın izin verdiği ‘Kürdistan’a Meclis’te izin yok 

Yargıtay tarafından tescillenen ve isimlerinde Kürdistan bulunan siyasi partileri hatırlatan Danış Beştaş sözlerini şöyle devam etti:

Kürdistan Sosyalist Partisi şu anda resmi olarak kurulmuş bir parti. Yine, Kürdistan Özgürlük Partisi 2014’te tescil edildi. Yargıtay’ın kabul ettiği bir partiyi siz nasıl Mecliste vekilin söylemesini yasaklayacaksınız? Tabii ki söyleyeceğiz. Kürdistan varsa, böyle bir coğrafya varsa, Kürt halkı varsa, dili varsa ve biz de onların bir bölümünün temsilcisiysek onların varlığını, kimliğini, dilini korumak bizim temel görevlerimizden bir tanesidir.

Biz buraya konuşmak için geldik, sorunları çözmek için geldik. Siz bize yasak koyarak bu sorunu çözebilir misiniz? Biz konuşuruz, paramızı da öderiz. 1950’li yıllarda Kürtçe konuşana para cezası veriyorlardı, şimdi vatandaşa para cezası verilmiyor ama vekiline para cezası verilmesi öneriliyor. Böyle bir utançla nasıl yaşayacağız? Türkiye böyle bir ayıbı nasıl savunacak?

Bütün milletvekillerine, Kürt milletvekillerine de ayrıca özel olarak sesleniyorum. Bu değişiklik teklifi sizin varlığınızı reddediyor. Sizin dilinizi, kimliğinizi, kültürünüzü, inancınızı reddediyor, diğer farklılıkları da reddediyor, sırf AKP’de siyaset yapıyorsunuz diye bunun arkasında durmayın, bunun vebali ağırdır.