Ana SayfaGüncelHDP’li Sarıyıldız’ın da vekilliği düşürülüyor: Rapor Genel Kurul’a sevk edildi

HDP’li Sarıyıldız’ın da vekilliği düşürülüyor: Rapor Genel Kurul’a sevk edildi

HABER MERKEZİ – HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın vekilliğinin düşürülmesi için Meclis Karma Komisyon raporu Genel Kurul’a sevk edildi.

TBMM Anayasa ve Adalet komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyon, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi için toplandı.

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında basına kapalı olarak toplanan Komisyon, Hazırlık Komisyonu raporunu görüştü.

Görüşmede Sarıyıldız’ın milletvekilliğinin devamsızlık nedeniyle düşürülmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Komisyon’un CHP’li üyelerinin oylamada çekimser kaldığı öğrenildi.

Sarıyıldız’ın dosyası bu karar doğrultusunda Meclis Genel Kurulu’na sevk edilmiş oldu.

‘Siyasi iktidar zor ve hileyle rakiplerini yenmeye çalışıyor’

Toplantıya yazılı bir savunma sunan Sarıyıldız ise şunları belirtti:

Rakiplerini demokratik yol ve yöntemlerle alt edemeyen siyasi iktidar zor ve hile ile yenmeye çalışmakta, bu şekilde demokratik siyasetin tasfiye etmeyi amaçlamaktadır. Milletvekillerinin devamsızlığını düzenleyen iç tüzüğün 183. maddesi milletvekilleri arasında partilerine göre bir ayrım yapmamaktadır. Bu maddenin tüm milletvekillerine eşit bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Ancak burada görülmektedir ki benzer durumda olan vekiller değil sadece şahsım da dahi olmak üzere iki vekil üzerinden süreç işletilmektedir. İç tüzüğün ilgili maddesi ve yasalar siyasi iktidar tarafından eğilip bükülerek muhalefet üzerinde bir baskı aracına dönüştürülmüştür. Vekilliğimin haksız ve hukuksuz bir biçimde tamamen çifte standar uygulanarak düşürülmek istenmesi; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümeti tarafından şahsıma yönelik olarak başlatılan ve halen devam eden siyasi bir linç kampanyasının devam olarak görmek gerekiyor.

Sarıyıldız ile birlikte aynı gerekçe ile vekilliği düşürülmek istenen HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer’in de raporu Genel Kurula sevk edilmişti.

Yüksekdağ ve Aydoğan’ın vekilliği düşürülmüştü

Daha önce HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksedağ ve Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın vekilliği düşürülmüştü.