Ana SayfaDünyaİki kadından birinin aile içi şiddete maruz bırakıldığı Tunus’tan büyük adım: Şiddet karşıtı yasa onandı

İki kadından birinin aile içi şiddete maruz bırakıldığı Tunus’tan büyük adım: Şiddet karşıtı yasa onandı

HABER MERKEZİ – Her iki kadından birinin aile içi şiddete maruz bırakıldığı Tunus’ta düne kadar, kadına yönelik şiddeti azaltmayı öngören özel bir yasa yoktu. Dün Tunus parlamentosu ‘kadına yönelik aile içi ve  yönelik cinsel, fiziksel ve ekonomik’ şiddeti engellemeyi ve tanımlı suçları işleyenlerin cezalandırılmasını öngören yasayı onadı.

Tunus’ta kadınların maruz bırakıldığı aile içi şiddet oranı çok yüksek.

2010’da Ulusal Aile Dairesi tarafından yapılan ankete göre en az yüzde 47 Tunuslu kadın aile içi şiddete maruz bırakılıyor.

Buna rağmen ülkede aile içi şiddet üzerine özel bir yasa düne kadar yoktu, Tunus kadın hakları örgütleri yıllardır aile içi şiddete karşı kampanyalar yürütüyordu.

Kadınlara yönelik her saldırı cezalandırılacak

Dün onaylanan ‘Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi’ yasası ile birlikte çok önemli bir adım atılmış oldu.

Yasa genel hatları ile ‘kadınlara yönelik herhangi bir fiziksel, ahlaki, cinsel ya da ekonomik saldırı’nın ‘özel ya da kamusal hayatta’ cezalandırılacağı hükmünü içeriyor.

Aile içi şiddeti önleme tedbirlerinin yanında yeni yasa, ekonomik alanlarda kadınlara uygulanan ayrımcılık ve kamusal alanlarda kadınların maruz bırakıldığı tacize karşı da düzenlemeler içeriyor.

İnsan Hakları Tunus yetkilisi Amne Guellali konu hakkında ‘Tunus’un yeni yasası eşleri, akrabaları ve diğer erkekler tarafından kadınları koruma yönündeki gerekli yolu açıyor. Şimdi devlet, bu yasaların gerçekten uygulanabilmesi için gerekli enstitülere fon ve destek vermeli. Kayda değer bir değişim, tam eşitlik için çalışmaya devam etmeliyiz’ diyor.


Karınca Dış Haberler