Ana SayfaDünyaİsrail: Metal dedektörler kalacak | Filistin: İzin vermeyeceğiz

İsrail: Metal dedektörler kalacak | Filistin: İzin vermeyeceğiz

HABER MERKEZİ – Müslümanlar için kutsal kabul edilen bir günde, 17 yıl sonra ilk defa ibadete kapatılan Mescid-i Aksa’nın tekrar açılmasıyla cami girişlerinde başlatılan metal dedektör uygulamasıyla ilgili İsrail Meclisi Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı Tzachi Hanegbi’den açıklama geldi. ‘Metal dedektörlerin kalacağını’ belirten Hanegbi, Filistinlileri ‘katil’ olarak itham ettiği konuşmasında “Eğer Filistinliler bundan rahatsızsa camiye girmesinler” dedi. Konuya ilişkin açıklama yapan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise “”Mescid-i Aksa’nın kapılarında elektronik metal arama dedektörlerinin kurulmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Öte yandan İsrail, Mescid-i Aksa’nın girişine güvenlik kameraları yerleştirdi.

Önceki hafta Cuma günü İsrail polisi Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın Aslan Kapısı yakınlarında üç Filistinli’yi öldürmüştü.

Olay sonrasında Mescid-i Aksa 17 yıl sonra Müslümanlar için kutsal kabul edilen günde ilk defa ibadete kapanmış, Pazar günü tekrar açıldığında ise İsrail mescidin girişine metal dedektörleri koymuştu.

İsrail’in 50 yaşının altındaki erkek müslümanların Mescid-i Aksa’ya girişini yasakladığını açıklamasının ardından Filistinliler dedektör uygulamasını ve giriş yasağını protesto etmek için geçtiğimiz Cuma günü mescidin önünde toplanmıştı.

İsrail polisinin barışçıl gösteri yapan Filistinlileri darp ettiği, biber gazı sıktığı ve plastik mermi açtıkları çatışma sonucunda 3 Filistinlinin öldürüldüğü ve 140’ın üzerinde yaralı olduğu açıklanmıştı.

‘Katiller bize katilleri nasıl arayacağımızı söyleyemez’

İsrail’de Bölgesel İşbirliği Bakanı Tzachi Hanegbi, Mescid-i Aksa’nın etrafına yerleştirilen metal dedektörlerle ilgili İsrail Ordu Radyosu’na açıklamalarda bulundu.

Aynı zamanda iktidarda bulunan Likud partisinden olan Meclis Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı olan Hanegbi, yaptığı açıklamada “Bu metal dedektörler kalacak” dedi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Hanegbi açıklamasının devamında şöyle konuştu:

Katiller bize katilleri nasıl arayacağımızı söyleyemez. Eğer Filistinliler bundan rahatsızsa camiye girmesinler.

Hanegbi’nin açıklamasından önce İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun metal dedektörlü kapıları yerine farklı türlü arama yöntemlerini değerlendirdiğine yönelik haberler basına yansımıştı.

‘Kudüs’ün tarihi yapısını etkileyebilecek tüm önlemleri reddediyoruz’

İsrail ordusundan Tümgeneral Yoav Mordechai de Müslümanlardan kendilerine alternatifler sunmalarını talep etmiş ve “Çözümün elektronik, siber veya modern teknoloji ile yapılması gerekiyor. İsrail çözüm için hazır” demişti.

Filistin Müftülüğü’nden yapılan açıklamada da tüm önlemlerin reddedildiği belirtilmiş ve şu açıklamada bulunulmuştu:

Elektronik kapıları veya işgal güçleri tarafından Kudüs’ün tarihi ve dini yapısını etkileyebilecek tüm önlemleri reddediyoruz.

Abbas: Metal dedektörlere izin vermeyeceğiz

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Abbas, “Mescid-i Aksa’nın kapılarında elektronik metal arama dedektörlerinin kurulmasına izin vermeyeceğiz. Aksa üzerindeki egemenlik hakkı bizimdir. Aksa’yı bizim izlememiz kapılarında bizim durmamız gerekir” dedi.

İsrail’in metal dedektörler kurmaya hakkı olmadığını söyleyen Abbas, şu ifadeleri kullandı:

İşler zorlaşacak ancak biz halkımızın kaderini riske atmayız. Boş kararlar almayız. Hesaplı karar vererek sonuç almayı ümit ediyoruz. İsrail bu kararı aldığında biz de güvenlik koordinasyonu anlaşması başta olmak üzere kararlı bir duruş sergiledik.

Mahmud Abbas, Filistin yönetiminin İsrail ile tüm ilişkileri askıya aldığını hatırlatarak, “Sabırlı olursak istediğimize ulaşacağız, dedektörlerin kurulmasını ve bu uygulamaları durdurarak, İsrail hükümetinin Batı Şeria’nın tüm kentlerinde sergilediği ihlallere son vereceğiz” diye konuştu.

Mescid-i Aksa’nın girişine güvenlik kamerası

Öte yandan İsrail, Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın girişine güvenlik kameraları yerleştirdi.

Bu hamlenin ardından metal dedektörlerin kaldırılıp kaldırılmayacağı ise meçhul.