Ana SayfaKadınİstanbul’da da metrolarda erkeklere bacak açma yasağı: ‘Yayılarak Oturma’

İstanbul’da da metrolarda erkeklere bacak açma yasağı: ‘Yayılarak Oturma’

HABER MERKEZİ – İspanya’nın başkenti Madrid’de toplu taşıma araçlarında erkeklerin bacaklarını açarak oturmasının yasaklanmasının ardından benzer bir uygulamanın İstanbul metrolarında da hayata geçirileceği açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), metrolarda erkeklerin bacaklarını açarak oturmaması için uyarı içeren tabelaları ve ilanları paylaştı.

Belediyeye bağlı Metro İstanbul’un Twitter hesabından paylaşılan mesajda “‘Yayılarak Oturma’ artık son buluyor. Tüm dünyada kabul görmüş bu kurala uyalım uymayanları uyaralım” denildi.

İBB’nin paylaştığı tabelada metroda bacaklarını açarak oturan erkek figürünün yanında çarpı işareti bulunuyor.

Madrid’de uygulamada

Geçtiğimiz günlerde İspanya’nın başkenti Madrid’de, erkeklerin bacaklarını çok geniş bir biçimde açarak yanındaki koltuğun alanını işgal etmesi anlamına gelen ‘manspreading’i engelleyebilmek için araçlara uyarı levhaları konulmuştu.

Belediyenin adımının ardında kadın hakları gruplarının aylardır devam eden kampanyaları yatıyordu.

Erkeklerin toplu taşımada bencil davranıp kendilerinin olmayan alanlara yayılmasını ve diğer yolcuları rahatsız etmesini engellemek için başlatılan kampanya, erkeklere ‘koltuk sınırlarına uymasını, bacaklarını toplamasını ve diğer yolcuların alanlarına saygı duymalarını’ anımsatmayı amaçlıyor.